Prvi Rat u Ukrajini 871 pregleda 11. ožujka 2022.

Odakle je stigla letjelica koja je pala kraj Jaruna?

Igor Kralj/PIXSELL

Rat u Ukrajini ne jenjava, a Rusi su zauzeli i neke nove gradove. Letjelica koja se sinoć srušila kod Studentskog doma Stjepan Radić pripada Ukrajini. Ovo su najnovije vijesti iz Ukrajine, ali i Zagreba

PRATITE UŽIVO:

8:33 Rusi: 'Zauzeli smo još jedan grad'

Ruske trupe zauzele su Volnovaku, prenosi ruska agencija RIA Novosti priopćenje ruskog Ministarstva obrane. Radi se o strateški važnom gradu sjeverno od opkoljenog Mariupolja, piše 24sata.

8:25 Savjetnik ukrajinskog predsjednika reagira na nove napade

Kako piše 24sata, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoliak reagirao je na eskalaciju ruskih napada diljem zemlje.

"Ukrajinski veliki gradovi ponovno su podvrgnuti razornim udarima", napisao je. Dodao je da se prvo granatiranje dogodilo u Lucku,  dok su tri 'snažne eksplozije' pogodile Ivano-Frankivsk, a Dnjipro je također napadnut.

"Ruski destruktivni rat protiv civila i velikih gradova se nastavlja", rekao je.

7:24 Prvi napadi na Luck i Dnjipro

U posljednjih sat vremena zabilježene su eksplozije u gradovima na suprotnim stranama zemlje, prenosi BBC.

Ukrajinske TV kuće izvještavaju o eksplozijama u Lucku na sjeverozapadu, kao i u Dnjipru - gradu u unutrašnjosti koji se nalazi na rijeci Dnjepar i glavnom uporištu u središnjoj istočnoj Ukrajini.

7:10 Letjelica koja je sinoć pala na Jarun, pripada Ukrajini 

Jučer se, iza 23 sata, na Jarun srušila neidentificirana letjelica, javlja 24sata. Stručnjak za vojnu avijaciju rekao je kako se najvjerojatnije radi o ukrajinskoj bespilotnoj letjelici Tu-141 koja se pokvarila i prešla put od Ukrajine, preko Mađarske i susjednih zemalja pa sve do Zagreba gdje se srušila.

Na ostacima letjelice vidjela se crvena petokraka i ćirilični natpis. Stručnjak je objasnio da je to bespilotna letjelica iz sovjetske ere koju su Ukrajinci upogonili nakon 2014. godine i jedini je koriste u svijetu.

 | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Objasnio je kako je to više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, lansira se iz prikolice, a rute se unaprijed odredi. Ne nosi oružje, koristi se za snimanje i prikupljanje podataka, a slijeće pomoću padobrana.

Raketa je pala blizu parkirališta na Savi, odmah kod Studentskog doma Stjepan Radić i u zemlji ostavila poveći krater.

7:00 U Dnjipru pogođen dječji vrtić i stambena zgrada

Ukrajinska služba za hitne intervencije izvijestila je da su primili informaciju o jednoj poginuloj osobi u napadu na Dnjipro te da su pogođeni dječji vrtić i stambena zgrada, prenosi BBC.

5:00 Kineski premijer: "Važno je podržati Ukrajinu i Rusiju u pregovorima o prekidu vatre"

Kineski premijer Li Keqiang izjavio je u petak da je situacija u Ukrajini 'zabrinjavajuća' te da je važno podržati Rusiju i Ukrajinu u pregovorima o prekidu vatre.

Govoreći na konferenciji za novinare na kraju godišnje parlamentarne sjednice, Li nije izravno odgovorio na Reutersova pitanja hoće li se Kina suzdržati od osude Rusije bez obzira na to što ta zemlja učini te je li Kina spremna pružiti daljnju gospodarsku i financijsku potporu Rusiji koja se suočava sa sankcijama.

Kina i Rusija su uspostavile vrlo blisko partnerstvo, a Kina je odbila osuditi ruski napad na Ukrajinu ili ga nazvati invazijom.

Peking je u više navrata izrazio svoje protivljenje onome što opisuje kao nezakonite sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, pozvavši na rješenje krize putem pregovora.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.
 

Tvoja reakcija?