Prvi 1078 pregleda 25. studenoga 2019.

Prosvjed: U Zagrebu se okupilo 40.000 ljudi

Sanjin Strukic/PIXSEL

Nakon što Vlada nije prihvatila njihov zahtjev o povećanju koeficijenta plaća prosvjetari su na Trgu organizirali veliki prosvjed i poručili ‘obrazovanje nema cijenu!’. Pratite prosvjed s nama uživo.

Pod sloganom 'Hrvatska mora bolje' u 12 sati i pet minuta prosvjetari su počeli s prosvjedom na Trgu bana Josipa Jelačića. Više od 40 tisuća okupljenih radnika okupilo se na trgu s jednim ciljem - da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto, javlja 24sata.

Ovdje gledajte live s Trga bana Josipa Jelačića:

Na početku prosvjeda okupljenim ljudima su se obratili čelnici sindikata i rekli:

Glavna tajnica Sindikata učitelja je rekla:

"Došli smo ovdje reći DA boljem obrazovanju, a obrazovanje čine ljudi. A ti su ljudi premalo cijenjeni u ovom društvu."

Veliki pljesak dobile su tete spremačice i domari. Pljeskalo se i kuharicama, pomoćnicima u nastavi, tajnicima, stručnim suradnicima. Poseban su pljesak dobili učitelji i nastavnici, kojima je gospođa Tuškan poručila:

 "Hrvatska vas treba"

 Borba protiv odlaska u Njemačku i Irsku

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, se rekla:

"Ovaj štrajk je svjetlo na kraju tunela, nada našim građanima. Štrajk je borba protiv odlaska u Irsku i Njemačku. Predugo smo svi zajedno šutjeli. Došli smo reći dosta!"

Ovdje pogledajte galeriju fotografija s Trga:

1/6
prosvjed

Pozvali ih na sastanak

Vlada je pozvala predstavnike sindikata na sastanak s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, koji bi se trebao održati u 16 sati, nakon što završi prosvjed. Ovaj sastanak nastavak je razgovora koji su započeli u petak.

Kako javlja 24sata, prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Na Trgu bana Jelačića malo iza 13 sati završio je službeni dio velikog prosvjeda 'Hrvatska mora bolje'. Ana Tuškan se zahvalia prosvjednicima i rekla:

"Nemojte nas miješati s politikom, ovdje smo za bolje obrazovanje"

 Zahvalila svima koji su im pomogli u organizaciji prosvjeda.

 

Tvoja reakcija?