Prvi KORONA VIRUS 421 pregleda 02. travnja 2020.

Maturant Matija: 'Bojim se budućnosti...'

ilustracija/pixsell

Zbog korona virusa i situacije u kojoj se svi nalazimo nastava u osnovnim i srednjim školama ni na fakultetima ne može se normalno odvijati. To je najviše utjecalo na maturante, koji ove godine, osim završetka razreda, pripremaju i maturu, a čekala ih je i maturalna zabava. No, sve je to sada mnogo kompliciranije i neizvjesnije nego prije samo mjesec dana. Razgovarali smo s maturantom Matijom (18) o tome kako je biti maturant u situaciji u kojoj se još nikada nitko nije našao.

Opiši nam jedan dan online nastave. Kako to izgleda? Kako učiš, pišeš zadaću, slušaš predavanja...?

Praćenje nastave, a samim time i cijelo školovanje, sada više nego ikad ovisi o nama samima i o našim sposobnostima. Mi dobijemo materijale, obično su to prezentacije, koje sadrže temu koju obrađujemo te neke zadatke vezane uz temu. Obično je potrebno proučiti temu, prepisati sadržaj i riješit zadatke, ali problem se javlja kad nešto ne znam o riješiti. Iako se profesori trude biti nam stalno na raspolaganju online, ipak nam se ne mogu baš toliko posvetiti kao inače, uživo. Pa tu malo šteka. 

Esej iz hrvatskog jezika trebali ste pisati na 'virtualnoj maturi' 16. travnja. Je li to ikada bilo izvedivo?

Prije odgode sam čak mislio da će pisanje eseja online i biti izvedivo, ali mislim da bi jako nedostajala razina kontrole koju profesori i svi koji maturu provode imaju kad smo fizički u učionicama. A to bi bio dosta veliki problem.

Bojiš li se mature i misliš li da je izvediva online, ako će se zaista tako morati pisati?

via GIPHY

Zabrinut sam za to kako će proći matura zato što smo ove godine, čak i prije cijele ove situacije, izostali već veliki broj puta te se i bez svega ovoga kasnilo s gradivom. Mislim da je matura izvediva online, ali isto tako mislim da će održavanje online mature rezultirati nerealnim rezultatima.

Misliš li da je dobra ideja odgoditi maturu dok se situacija ne normalizira?

Ja sam za odgodu. Mislim da bismo tada imali više vremena da se kvalitetno pripremimo za ispite i rezultati bi bili realniji. 

A što je s upisom na fakultet? 

Mislim da će se sve to podosta pomaknuti i to me malo brine. Ali, moramo se prilagoditi situaciji. Nikome trenutno nije jednostavno.

Bojiš li se budućnosti u ovoj neizvjesnoj situaciji?

via GIPHY

Bojim se budućnosti zato što nam je ova situacija svima nepoznata i nemamo slučaja prema kojima bi se mogli voditi. Mislim da školu nećemo završiti na vrijeme zato što, osobno, ne vidim rješenja kojim bi online putem odradili ono što se inače rješava u našim učionicama i da se sve to odradi u nekom predviđenom vremenu školovanja. Mislim da bi najbolje rješenje bilo odgoda mature i upisa na faks...

Koje je tvoje iskustvo? Kako se ti snalaziš na online nastavi? Piši nam svoja opažanja u komentarima!

 

POSTANI JOOMBOOS NOVINAR I OSVOJI 500 KUNA!

 | Autor:

Tvoja reakcija?