Prvi 331 pregleda 26. ožujka 2023.

Mekana peciva koja osvajaju sva nepca!

canva

Bagelsi su sočna peciva koja se najčešće poslužuju za doručak uz sirni namaz i šunku ili pak losos

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • Žličica šećera
  • Mak, sezam, lan,...
  • Soda bikarbona
  • Ulje

Priprema:

U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac. Pustite da se diže oko pet minuta.

Za to vrijeme pomiješajte brašno i sol u većoj posudi. Kada se kvasac digne, dodajte ga u brašno pa dodajte ostatak tople vode.

Tijesto mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete lijepu, glatku kuglu. Uljem lagano premažite veću posudu, ubacite tijesto pa pustite da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.

Tijesto premijesite pa ga ostavite da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijelite na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini).

Dobivene okruglice lagano pritisnite na sredini pa napravite rupu. Rupu možete napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom.

Oblikovane bagelse ostavite da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrijte vodu u loncu. Vodi po želji dodajte žličicu sode bikarbone i pustite da zavrije. Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacujte peciva pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu.

Kada isplivaju, okrenite ih i kuhajte još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadite na papirnati ručnik i osušite. Prebacite ih na lim za pečenje. Premažite ih umućenim jajem i pospite mješavinom sjemenki po izboru.

Pecite na 220 stupnjeva dvadesetak minuta.

Dobar tek!

Originalni recept pročitajte na miss7gastro.

 

Tvoja reakcija?