Prvi KORONA VIRUS 2279 pregleda 28. travnja 2020.

Ministrica maturantima: Ovo gradivo neće biti na maturi

Sandra Simunovic/PIXSELL

Maturanti su totalno zbunjeni kad je u pitanju održavanje ovogodišnje mature. Kad će se održati, koja će pitanja biti na ispitima, kako će se i gdje matura uopće polagati? Na sva ova i još neka pitanja Niki Pavičić, Antoniji iz 24sata i svim maturantima odgovorila je ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nika: Kad se mogu očekivati točni datumi održavanja matura?

Ministrica Divjak: 

Mi već znamo točan interval. To će biti od 8. lipnja do 29. lipnja, u tom će se intervalu održavati državna matura. Još ne znamo točno kojeg će se datuma pisati koji predmet, ali sada znate okvir i točan interval pisanja i znate da trebate učiti za obavezne predmete.

Kad nam dođu novi datumi, objaviti ćemo ih, ali nema dileme da će matura biti u lipnju. Kao i u brojnim drugim zemljama Europske Unije, i mi još čekamo daljnje upute epidemiologa oko toga hoće li se na maturu dolaziti s maskom, prozračivati prostorije i sve ostalo. Ali mislim da to vama nije toliko opterećujuće u ovom trenutku kao sadržaj ispita koji pišete.

Nika: Možete li nam dati konkretne informacije o tome koje će gradivo biti, a koje neće biti na maturi?

Ministrica Divjak:

Mislim da je dosta informacija došlo odjednom i zato su mnogi ostali zbunjeni. Inače, sve informacije objavljujemo na službenim stranicama ministarstva, a trudimo se biti i na Facebooku i tamo razgovarati s roditeljima i djecom. Neke od najvažnijih informacija koje ću ponoviti su upravo o tome što će od gradiva biti, a što neće biti na maturi.

Ono što maturantima sa sigurnošću možemo reći jest da će se na maturi pisati obavezni predmeti i da neće biti gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda. U matematici su to konkretno: vjerojatnosti, derivacije, tangente... To nećete rješavati na maturi. Ono što ste radili u 2. i 3. razredu možete ponoviti, a ovo je novo, tako da to novo ne dolazi na ispitima. Maturu svi trebaju pisati na istoj razini u zato je važno da su zaista svi - na istoj razini.

Ostale detalje o tome kako će se točno pisati ispiti mature, kako će se ulaziti u dvorane, hoće li se mjeriti temperature, koliko će učenika biti po dvorane - te informacije ćemo dobiti kroz par dana.

 | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL

Antonija: Što je s izbornim predmetima? Hoće li se oni pisati na maturi?

Ministrica Divjak:

Kad matura ne bi išla, to bi značilo da gimnazijalci nisu završili školovanje. Obavezne predmete moramo staviti u maturu. Oni su tu da bi se učenici mogli lakše rangirati kod upisa na fakultet. Izborni predmeti su siva zona. Možemo ići na izborne predmete i ne moramo. Mi smo prvo pitali Sveučilišta, da vidimo inzistiraju li oni na tim predmetima, hoće li se prilagoditi i zadnje mišljenje smo dobili jučer popodne (ponedjeljak, 27. travanj). Svi kažu da nam je potrebna matura i obavezni predmeti, relativno mali broj njih treba izborne predmete, pogotovo izborne predmete na način da neće provoditi dodatne provedbe. Oko toga još treba dan, dva usklađivanja, moram i ja sve materijale detaljno proučiti...

Antonija: Moguće da maturanti neće pisati i prijamne ispite i izborne predmete na maturi?

Kad dobijemo upute epidemiologa postavlja se pitanje možemo li ovako veliki broj ispita organizirati. Za glavne predmete ćemo organizirati. Ono što bi nam bilo važno je da onaj tko dođe polagati izborni predmet na maturu, da ne mora taj isti izborni predmet polagati i na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu. No, tu vam dolazi u pitanje autonomija Sveučilišta i pitanje balansa.

I ako nema odustajanja, da se neki izborni predmet koji se riješio na maturi ponovno polaže na upisu, onda nismo ništa dobili s izbornim predmetom. Ili da se prijemni ispiti koji su vrlo specifični - primjerice, na Muzičkoj akademiji morate nešto odsvirati - da se odrade online... No, svuda u Europi je preporuka da visoka učilišta uzmu u obzir da je situacija drugačija i da treba skratiti procedure. Zasada moji razgovori s rektorima idu u tome smjeru da oni to razumiju.

 | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL

Nika: A što je s maturalnim večerima, ekskurzijama, norijadom?

Ministrica Divjak:

Mislim da vam trenutno nitko u Hrvatskoj ne može odgovoriti na pitanje što će biti u lipnju, a kamoli dalje. Svi oni koji su sada u 3. razredima, a nisu mogli ići na maturalac, to će, ja se nadam, moći ostvariti u sljedećih godinu dana. 

Što se tiče maturalnih večeri, ne očekujem da će ih biti tijekom svibnja ili tijekom prve polovice lipnja. Ali mislim da ste vi dovoljno inventivni da organizirate nešto drugačije, kad epidemiolozi tijekom ljeta daju dopuštenje za to. Ako ne tijekom ljeta, onda sljedeće godine.

Možda možete organizirati neku zgodnu virtualnu večeru? Ili ovako, putem JoomBoosa? No, ja sam ipak dio te 'stare garde' pa se nadam da ćete što prije sve to moći organizirati i uživo.

 | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Sandra Simunovic/PIXSELL

Tvoja reakcija?