Prvi 1259 pregleda 05. prosinca 2023.

Moderna udobnost: Evolucija dukserica u modi

PR

Vrlo vjerojatno ne možete zamisliti svoju garderobu bez svoje omiljene (ili nekoliko njih) dukserice, ali, jeste li se ikada zapitali kada su i kako nastale ove popularne majice? U nastavku smo vam pripremili neke zanimljive informacije o duksericama, a na kraju možete pronaći i poseban savjet ako još uvijek niste pronašli svoju omiljenu.

Od srednjeg vijeka do radničkih dokova

Iako rijetki među nama mogu zamisliti dukserice kao vrstu srednjevjekovne odjeće, još su prije gotovo tisuću godina redovnici nosili duge halje s kapuljačama koje su ih štitile od vremenskih neprilika. Naravno, to nisu bile današnje dukserice, ali zajedničko im je da imaju kapuljače koje su mogli koristiti za pokrivanje glave.

Moderna varijanta dukserice, tj. one koju danas poznajemo, pojavila se 30-ih godina prošlog stoljeća kada je popularni brend Champion proizveo svoje prve modele za radnike na dokovima u Sjevernoj Americi kako bi ih zaštitio od vjetra i hladnoće.

 | Autor: PR PR

Današnje dukserice

Današnji su modeli dukserice postali vrlo popularni 90-ih godina kada su ih prigrlili predstavnici hip-hop kulture, prvo na području New Yorka, a kasnije i u drugim gradovima. Na sam vrh modne scene ih je lansirao film Rocky, a brojni su popularni dizajneri odlučili upravo tada osmisliti svoju varijantu ove udobne i praktične odjeće.

Otprilike u isto to vrijeme, američki su koledži počeli nuditi svojim studentima dukserice s logotipom ustanove na kojoj studiraju, što je postao vrlo prepoznatljiv znak raspoznavanja.

 | Autor: PR PR

Kako pronaći idealnu duksericu?

Danas su dukserice dostupne u cijelom spektru različitih varijanti, zahvaljujući čemu ćete vrlo jednostavno moći pronaći onu koja će se savršeno uklopiti u vaš modni stil. Ako je vaš stil više minimalistički, tada će se s njime savršeno slagati jednobojna dukserica sa suptilnim i malenim logotipom vašeg omiljenog modnog brenda. Idealno će se slagati i s kombinacijama s trapericama, ali i trenirkama. U slučaju pak da ipak više volite razigranije modne kombinacije, tada potražite duksericu jarke boje poput crvene ili žute ili neku u višebojnoj varijanti. Ovo će unijeti dozu vedrine i veselja u svaki outfit s  kojim ju budete kombinirali. Zaljubljenicima u modne trendove posebno će se svidjeti modeli s jasno istaknutim logotipom proizvođača.

Isto tako, danas dukserice više nisu rezervirane isključivo za sportske terene i aktivnosti, slobodno ju možete nositi tijekom slobodnog vremena, ali i u školu ili na predavanje kada su vam udobnost i ležeran stil na prvom mjestu.

 | Autor: PR PR

A što ako još uvijek nemate idealnu duksericu?

Iako su dukserice vrlo popularan komad odjeće, nemojte se brinuti ako još uvijek niste pronašli onu koju ćete naprosto obožavati i koju ćete htjeti stalno nositi. Danas gotovo svi popularni sportski i modni brendovi u svojoj bogatoj ponudi imaju različite varijante dukserica - https://answear.hr/k/zene/odjeca/dukserice, zahvaljujući čemu ćete sigurno vrlo jednostavno pronaći onu koja će vam idealno odgovarati, ali i koja će se besprijekorno uklapati u vaš modni stil i sve omiljene modne kombinacije.

 | Autor: PR PR

Tvoja reakcija?