Prvi Erste plava liga 289 pregleda 06. svibnja 2022.

Na otvorenju Erste Plave lige nastupilo 738 školaraca

Renato Branđolica/Pro Sport

„Ove godine ćemo srušiti rekord lige po ukupnom broju sudionika. Djeca su dvije godine imala smanjenje fizičke aktivnosti, a kroz ovakve projekte usmjeravamo ih natrag u sport“, rekla je osnivačica Erste Plave lige Ivana Brkljačić.

U Osijeku je startala jubilarna deseta sezona Erste Plave lige, najvećeg dječjeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj. Na Srednjoškolskom igralištu okupilo se 738 školaraca koji su zauzeli 1035 startnih mjesta. Natjecali su se u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u dalj te bacanju kugle i vortexa, a prvi puta su na Erste Plavoj ligi nastupili i oni najmlađi, učenice i učenici prvih i drugih razreda.

Ovako velik odaziv na natjecanje u Osijeku, koje organizira atletski klub Slavonija-Žito, nije neočekivan kad se zna da je većina rekordnih brojki kada je ovom natjecanju riječ vezana upravo uz Osijek, koji na ovaj način privlači velik broj djece u atletiku.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

"Održavamo ligu u devet gradova u Hrvatskoj. Atletika je raznovrsna i sva djeca mogu u njoj otkriti svoj talent. Sretni smo kao organizatori što imamo podršku sponzora Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavi mirovinski fond već desetu godinu zaredom. Mislim da ćemo ove godine srušiti rekord lige po ukupnom broju sudionika, djeci zbog pandemije su bila smanjene fizičke aktivnosti, kroz ovaj projekt i slične projekte vraćamo djecu natrag na sportske terene", rekla je osnivačica lige Ivana Brkljačić.

Značajnu ulogu u organizaciji Erste Plave lige imaju atletski klubovi suorganizatori projekta. Školarce u Slavoniji okuplja atletski klub Slavonija Žito.

„Erste Plava liga jedinstveno i najmasovnije dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj, u Osijeku je prepoznato kao najveće dječje atletsko natjecanje i postalo je prepoznatljivo svima te nam uvelike pomaže u selekciji djece i dolasku novih članova u naš klub. Posebnost ovog natjecanja je što mogu sudjelovati sva djeca, neovisno bave li se sportom ili ne. Također, uz uključene ravnatelje osnovnih škola, profesore tjelesno-zdravstvene kulture, učiteljice, trenere, brojne volontere te uz vrhunsku organizaciju ovog natjecanja, djeci i roditeljima približavamo atletiku u najboljem mogućem svjetlu što svima nama pomaže u promociji ovog sporta“, rekao je Marko Grgurić, tajnik atletskog kluba Slavonija Žito.

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

Atletski klub Slavonija-Žito veliku pažnju posvećuje radu s mlađim uzrastima.

Kroz zanimljive i kreativne atletske treninge prožete igrom, djeca uče pravilnu tehniku trčanja, skakanja i bacanja, razvijaju osnovne motoričke sposobnosti – brzinu, snagu, izdržljivost, fleksibilnost, koordinaciju, agilnost i ravnotežu, poboljšavaju radnu i obrambenu sposobnost, usvajaju sportsku kulturu te stječu samopouzdanje i zdrave radne navike, a sve to kroz zabavu i druženje s vršnjacima.

Treninzi se održavaju na stadionu Gradski vrt i u atletskom tunelu dvorane Gradski vrt.

Atletski klub "Slavonija-Žito" Osijek u svojoj atletskoj školi nudi programe za predškolsku i vrtićku djecu, 1. i 2. razrede, 3. i 4. razrede, i atletsku školu od 5.- 8. razreda

Ovdje pročitajte kontakt  za upis u atletsku školu! 

 | Autor: Renato Branđolica/Pro Sport Renato Branđolica/Pro Sport

U proteklih devet godina je na natjecanjima Erste Plave lige sudjelovalo više od 32.000 školaraca od kojih su mnogi i ostali u sportu.

Organizator natjecanja je atletski klub Pro Sport uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Boris Hanžeković Memorijala.

Sponzori lige su Erste Bank, Erste Leasing, Erste Plavi mirovinski fondovi, Wiener osiguranje, 24 sata, JoomBoos i Jadrolinija.

Tvoja reakcija?