Prvi 131 pregleda 21. prosinca 2023.

'Nada daleko od kuće': Projekt koji treba proslaviti!

promo

UNHCR Hrvatska i Festival tolerancije nagradili su najbolje video uratke osnovnoškolaca na temu uključivanja izbjeglica u zajednicu

Drugu godinu za redom UNHCR, Agencija UN-a za izbjeglice i Festival Tolerancije organizirali su za učenike osnovnih škola interaktivne i zanimljive radionice, kao i natjecanje u izradi videa na temu uključivanja izbjeglica u zajednicu. Radionice i natjecanje inspirirani su UNHCR-ovom globalnom kampanjom 'Nada daleko od kuće'.

Također su organizirana i predavanja o medijskoj pismenosti koje je održao zamjenik glavnog urednika '24 sata' Alen Galović, kao i radionica izrade videa mobilnim telefonom.

 | Autor: promo promo

U edukacijskim programima UNHCR-a i Festivala tolerancije sudjelovalo je stotinu učenika sedmih i osmih razreda iz cijele Hrvatske. Kroz online radionicu izrade videa, koju je vodio je profesionalni tim iz zagrebačke udruge RESTART, stekli su potrebna znanja i vještine za sudjelovanje u natječaju.

Peteročlani žiri, u sastavu glasnogovornika UNHCR-a Jana Kapića, fotografa i profesora snimanja na ADU Stanka Hercega, redatelja i profesora na ADU Nebojše Slijepčevića, mlade izbjeglice iz Sirije koja je novi dom pronašla u Zagrebu i direktorice Festivala tolerancije Nataše Popović, sudjelovao je u proglašenju najboljih radova prema kriterijima kreativnosti i tehničke dorađenosti.

Prvu nagradu osvojila je Osnovna škola Ivana Gundulića Dubrovnik područna škola Šipan koja je napravila kratkometražni film 'Dorin i Galinin Dnevnik'.

Dorin i Galinin Dnevnik from Festival of Tolerance Zagreb on Vimeo.

 

Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Vladimira Nazora iz Pazina čiji su učenici napravili film „Nada daleko od kuće“.

Edukativna emisija Nada daleko od kuće from Festival of Tolerance Zagreb on Vimeo.

 

Treće mjesto pripalo je Osnovnoj školi Strahoninec iz Čakovca i njihovom dokumentarnom filmu „Nismo znali za Hrvatsku“.

Nismo znali za Hrvatsku from Festival of Tolerance Zagreb on Vimeo.

 

UNHCR i Festival tolerancije kroz kampanju “Artematizacija - umjetnost razumijevanja” organiziraju edukativne programe za učenike osnovnih i srednjih škola, izložbe, umjetničke intervencije u javnom prostoru, radionice za novinare o izvještavanju o integraciji izbjeglica, kao i tematske rasprave praćene prikazivanjem nagrađivanih filmova koji govore o iskustvima prisilno raseljenih osoba. Do sada je samo kroz edukativne programe o uključivanju izbjeglica u društvo prošlo više od 10,000 učenika.

Tvoja reakcija?