Prvi 16030 pregleda 26. prosinca 2024.

Najbolji recept za šape kakve su radile i naše bake!

sveisvasta/Instagram

Medvjeđe šape su jedan od onih kolačića koji su apsolutno neizostavni na svakom blagdanskom stolu, a ako baš za Novu godinu želite pripremiti ove ukusne keksiće, u nastavku vam donosimo recept za tradicionalne kolačiće koji u svima bude nostalgiju

Sastojci:

  • 300 g oštroga brašna
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 170 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 120 g svinjske masti
  • 1 jaje
  • 1 - 2 žlice meda
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Šećer u prahu

Priprema:

Mljevene orahe pomiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaje, med, omekšanu mast i vanilin-šećer pa umijesite glatko tijesto i, kako piše Miss7, ostavite ga da odstoji otprilike pola sata u hladnjaku. 

Kada se tijesto ohladilo, kalupe za šape premažite mašću i posipajte brašnom (višak brašna istresite) pa ga punite tijestom, ali ne do vrha. Tijesto blago utisnite kako bi otisak kalupa ostao izraženiji.

Napunjene kalupe stavite na tepsiju i pecite ih 20-ak minuta na 220 stupnjeva, odnosno dok ne porumene. 

Kada su šape pečene, još vruće ih izvadite iz kalupa i odmah uvaljajte u šećer u prahu.

Uživajte u ovom tradicionalnom desertu!  

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°