Prvi 1593 pregleda 19. siječnja 2018.

Najhladnije selo na svijetu: Na -63°C lede se i trepavice

Kako izgleda kad termometar pukene od hladnoće znaju u najhladnijem selu na svijetu u Rusiji.

Dobro došli u Ojmjakon, selo u kojem učenici moraju ići u školu sve dok temperatura ne padne ispod -52°C. Da, dobro ste pročitali i ne, više vam nije zima.

Na dalekom ruskom istoku, u republici Jakutsoj, nalazi se najhladnije selo na svijetu gdje je jučer upravo pukao termometar. I to ne zbog vrućine, naime termometar je prestao raditi kad je temperatura pala ispod -63°C.

Toliko je hladno da osim što se slina pretvara u iglice koje vam pikaju usne, još se i trepavice zaleđuju. Službena meteorološka stanica jučer je pokazivala tako -59°C, no novi elektronički termometar tvrdio je da je temperatura -62°C i onda je ubrzo prestao raditi.

No, nisu samo termometri ti koji drugačije tvrde, oko 500 -injak lokalaca tvrdi da su temperature čak i niže od toga i da su dosegle nevjerojatnih - 68°C.

Ojmjakon se nalazi u istočnom dijelu Sibira, na obali rijeke Indigirke, dok upravno pripada republici Jakutskoj od čijeg je glavnog grada udaljen čak 21 sat vožnje automobilom.

Najhladnije je naseljeno mjesto na svijetu s najnižom izmjerenom temperaturom od nevjerojatnih -72,2°C. Stanovništvo se obično hrani mesom i ribom jer imaju problema s transportom voća i povrća iz drugih dijelova zemlje zimi. Korištenje mobitela je gotovo nemoguća misija zimi jer se oni redovito smrzavaju u džepovima, a slično je i s autima. Oni koji nemaju grijane garaže, jednostavno ih ne gase preko noći da bi ih ujutro mogli upaliti.

 

Osim što je vani toliko hladno da trgovci na tržnicama ne moraju držati ribu i meso u hladnjacima jer se hrana trenutno smrzava. U razdobljima najveće hladnoće stanovnici moraju paziti i na to kako i koliko brzo udišu zrak. Ukoliko dišu preduboko ili prebrzo, na plućima mogu zaraditi ozebline.  

No to ne zaustavlja fotografe da iskoriste taj snijeg i led za vrhunske fotografije. Pitanje je samo kako je bilo balerini...

 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima!
 | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
MEGA POKLON: Uz novi JoomBoos magazin dobivaš na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN!  

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Avatar Sara_koja_hara

    Sara_koja_hara

    Smrznem se na plus 5, ovdje me nema hahaha
  • leoni98

    ne bi tam nikad živila, fuuj zima