S obzirom da je danas dan pite od jabuka, evo jednog starinskog recepta za slasticu koju malo tko ne voli! Evo kako je pripremiti i što će vam sve biti potrebno za ovaj recept:
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žlica praška za pecivo
Sastojci za nadjev:
- 1 kg kiselih jabuka (5-6 komada)
- sok od pola limuna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 g badema, grubo sjeckanih
Priprema:
1. Brašno prosijte na radnoj podlozi, dodajte mu prašak za pecivo i šećer pa napravite udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodajte maslac, jaje i kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak. Neka vam se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
2. Jabuke ogulite pa naribajte na krupnije komade. Iscijedite im vodu (zgnječite ih rukama) pa ih stavite u cistu posudu. Pokapajte ih sokom od limuna, zatim im dodajte šećer, cimet i grubo sjeckane bademe.
3. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namastite i pobrašnite.
4. Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Prepolovite ga na pola pa prvu polovicu razvaljajte na veličinu kalupa. Tijesto stavite u kalup pa ga ravnomjerno probodite vilicom. Na tijesto stavite nadjev, lagano ga utisnite kako se ne bi kasnije razdvajalo. Razvaljajte drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavite ga na nadjev i ravnomjerno probodite vilicom.
5. Kolač pecite 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Topao kolač pospite šećerom u prahu. Poslužite ga ohlađenog.
Više ovakvih recepata pronađite na portalu Miss Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.