Malo tko ne voli ledeni vjetar, a još kad je on samo s jagodama, koje su nam sad u sezoni, pravo je osvježenje na ove sve toplije dane. Evo kako ga napraviti kod kuće i što vam sve pritom treba!
Sastojci za 3 kore:
- 9 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 390 grama šećera u prahu
- žlica alkoholnog octa
- žlica oštrog brašna
Kako pripremiti kore?
1. Bjelanjke sobne temperature malo posolite i izlupajte u čvrst snijeg, a zatim im postupno dodajte šećer, nastavite miksati još par minuta pa dodajte ocat i brašno.
2. Pećnicu zagrijte na 120°C-130°C. Pripremite limove za pečenje. Svaki lim obložite papirom za pečenje (papir 'zalijepite' za lim s malo snijega od bjelanjka, kako vam se ne bi klizao po limu).
3. Smjesu od bjelanjaka rasporedite po papiru tako da formirate krug/koru promjera oko 22 cm.
4. Stavite u pećnicu, ako vaša pećnica ima ventilator, možete više kora peći odjednom, ako nema pecite svaku posebno. Po potrebi smanjite temperaturu na 100°C i (uz ventilator) pecite odnosno sušite nekih sat i 15 minuta do sat i pol.
5. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu. Temperatura pečenja ovisi o pećnici, ne peče svaka pećnica jednako.
6. Kada se kore ispeku, isključite pećnicu, samo malo je otvorite i ostavite kore da se u njoj ohlade. Kore odvojite od papira tek kada se potpuno ohlade. Dok se kore peku napravite kremu.
Sastojci za kremu:
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 9 žumanjaka
- 1 vrhom puna žlica gustina
- mahuna vanilije, srž (a možete staviti i ekstrakt vanilije ili jednu vrećicu vanilin šećera)
- 200 grama maslaca sobne temperature
- 2 žlice šećera u prahu
- i oko pola kilograma jagoda!
Kako pripremiti kremu?
1. Prokuhajte mlijeko s vanilijom.
2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa posvijetli dodajte gustin, promiješajte pa dodajte malo vrućeg mlijeka. Sve dobro promiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom.
3. Miješajte brzo pjenjačom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne. Kremu ohladite.
4. Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu pa u njega umiješajte ohlađenu kremu.
5. Pripremite jagode (oko 500 grama), operite ih, očistite i izrežite. Izmiksajte čvrsti šlag.
Sad složite tortu...
Odvojite jednu žlicu žute kreme i ostavite sa strane, za kasnije.
Prvu koru stavite na tanjur za serviranje i premažite polovicom žute kreme, po njoj složite dio jagoda i premažite dijelom šlaga. Stavite drugu koru, premažite ostatakom žute kreme, po kremi rasporedite preostale jagode pa po njima opet sloj šlaga. Stavite i treću koru i nju premažite tankim slojem žute kreme koju ste radnije odvojili.
Cijelu tortu premažite tankim sloje šlaga, a zatim pomoću slastičarske vrećice i nastavka za dekoriranje ukrasite ružicama od šlaga. Ovaj zadnji korak možete i preskočiti ako želite ili tortu ukrasite ostatkom kreme, jagodama ili drugim dekoracijama po želji! Poslužite tortu dobro rashlađenu i uživajte :)
Originalni recept pronađite na Miss Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.