Prvi 973 pregleda 31. svibnja 2019.

Naš Zagreb danas slavi rođendan, evo zašto ga volimo!

niksa_17/Instagram

Zagreb danas slavi 28. godinu od kad je postao glavni grad Republike Hrvatske, a bili iz Zagreba ili ne, sigurni smo kako će vas zanimati ova fora mjesta koja možete posjetiti u metropoli koja nas konstantno podsjećaju zašto volimo Zagreb

Grad Zagreb je, prije nego što je proglašen glavnim gradom, nastao 1850. godine spajanjem Gradeca i Kaptola, a dan grada slavi se danas, 31. svibnja na  Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.

Grad Zagreb danas će svoj dan obilježiti koncertom Miroslava Škore, kojem će se pridružiti Zagrebačka filharmonija te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, no ako slučajno ne stignte na ovaj koncert, mi vam donsoimo top 10 zanimljivih mjesta u glavnom gradu u kojima možete uživati svaki dan.

1. Glavni trg i Katedrala 

Naravno, ništa bez glavnog trga i katedrale, ipak oni čine srce grada. Glavni Trg bana Jelačića zasigurno je jedan od najzanimljivijih mjesta u Zagrebu, a kad stojite na njemu, osjećate onaj pravi 'duh' Zagreba, a često vrvi i raznim zanimljivim događajima. Katedrala mami uzdahe kako veličinom, tako i svojim gotičkim stilom te je definitivno jedna od glavnih zagrebačkih atrakcija. 

2. Tkalčićeva ulica

Tkalčićeva ulica jedna je od najpopularnijih ulica u Zagrebu, što zbog neposredne blizine glavnog trga, što zbog raznih sadržaja koji se ondje mogu pronaći. Nekadašnja ulica poznata po prostitutkama, danas je idelano mjesto za uživanje u hrani, piću ili kupovini. Nikad nije prazna, a vikendom je pravi izazov pronaći slobodno mjesto u kafiću. Poznata je i po pravom Sunčanom satu iz 1972. godine.

3. Park Grič

Park Grič novi je park u gradu, a sve što je novo je i zanimljivo. Građani su ga odlično prihvatili, a oduševljava svojim pogledom na grad kao i samim izgledom. Vrlo je blizu Art parku koji je vizualno najneobičniji park u Gradu.

4. Tunel Grič

Tunel Grič povezuje Mesničku i Radićevu ulicu, a okomito izlazi na tri mjesta u Ilici i i u Tomićevoj ulici. Dugačak je 350 metara, a širok 3,2 metra. Nekada je služio kao sklonište, a danas je turistička atrakcija, pogotovo za vrijeme Adventa.

5. Kamenita vrata

Kamenita vrata možda su i najpoznatiji spomenik Zagreba. Iako se ne zna točna godina, pretpostavlja se da datiraju iz 1266. godine. Pretrpjela su velike požare, a fascinantno je kako je u onom 31. svibnja 1731., slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena čitava i neoštećena usred vatre i pepela. Ista slika može se i danas vidjeti u udubljenju prolaza Kamenih vrata.

7. Zrinjevac

Zrinjevac, punim imenom Trg Nikole Šubića Zrinskog zapravo je trg, iako bi ga se lako zamijenilo parkom zbog svoje zelene površine koja se proteže na 12.540 metara kvadratnih. Lijepo vrijeme okuplja mnoge građane na ovom mjestu koje je idealno za piknike i druženja u centru grada. Za vrijeme Adventa Zrinjevac postaje top atrakcija.

8. Jezero Jarun

Jezero Jarun sastoji se od dva povezana jezera: Velikog i Malog, a ima i šest otoka (Otok Univerzijade, Otoka Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača i Otok ljubavi). Idelan je za rekreaciju i roštiljanje kad vrijeme to dopusti. Često je domaćin i veslačkih te jedriličarskih regata, ali i mnogih drugih manifestacija. Drugim riječima: zabave ne nedostaje.

9. Medvednica

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bikeon #cube #ebike #biketours #bikerent #ebikerent #zagreb #visitzagreb #medvednica #sljeme #mtb #leustekovastaza

A post shared by BikeOn (@bikeon_zg) on

Medvednica, poznata još i kao Zagrebačka gora prostire se sjeverno od Zagreba. Odlična je destinacija za planinarenje, ali i bilo kakvu rekreaciju. Domaćin je svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica, a njezin vrh, Sljeme, popularan je koliko i ona sama. Zimi je poželjna zbog snježnih radosti, a kad snijega nema, ljudi uživaju u njezinoj prirodi i pogledu koji pruža na Zagreb.

10. Zoološki vrt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ris #zoloskivrt #zoloskivrtzagreb #zagrebcroatia #zagrebmaksimir

A post shared by Senkaonline (@senkaobsivac) on

Iako nije prirodna ili povijesna atrakcija, Zoološki vrt grada Zagreba jedan je od 3 zooloških vrtova u Hrvatskoj te kao takav definitivno zaslužuje pažnju. U njemu se mogu vidjeti razni sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralježnjaci.

Koja je tvoja top destinacija u Zagrebu? 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

 

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    aa, lijepoo :)