Prvi 2979 pregleda 27. veljače 2020.

Nemojte paničariti oko korone: Ovo je prava istina o virusu

24sataVideo

U novinama i na portalu 24sata danas je izašao veoma detaljan, veoma informativan i zanimljiv članak o korona virusu i o tome da ne smijemo paničariti i širiti paniku, jer za to nema potrebe. Članak vam prenosimo u cijelosti. Pročitajte ga pažljivo, pogledajte vizuale i statističke podatke, pogledajte video i vidjet ćete da razloga za paniku zaista nema.

"Velika panika podignula se u Hrvatskoj nakon pojave tri slučaja korona virusa. Jučer poslijepodne, nakon dva slučaja u Zagrebu, jedan zaraženi detektiran je i u Rijeci.

Iako iz kriznog stožera kažu kako se treba čuvati i održavati higijenu, isto tako i pozivaju građane da ne paničare, ne pretvaraju svoje domove u mini karantene gomilajući zalihe brašna, ulja, vode, maramica i dezinfekcijskih sredstava.

Isto pozivaju i brojni epidemiolozi, imunolozi, liječnici, medicinske sestre... Njima su se u pozivu da se ne širi panika pridružili i svjetski i hrvatski znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Da mjesta za paniku nema pokazuju podaci o oboljelima od korona virusa koje je nedavno objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U njima se navodi broj oboljelih, broj preminulih, ali i broj oporavljenih od korona virusa. Tako su nedavno počeli i kružiti podaci o stopi smrtnosti po dobnim skupinama. Stručnjaci su naveli kako kod onih najmlađih, do devete godine, nije zabilježen slučaj smrti. Sva oboljela djeca, u toj dobnoj skupini, a bilo ih je oko stotinjak, uspješno su se oporavila.

Smrtnost je kod njih nula posto. Nešto veća smrtnost (0,2 posto) kod djece je od 10 do 15 godina i mladih (16-39 godina). To znači kako će od 500 oboljelih od korona virusa samo jedan umrijeti, a ostalih 499 će ozdraviti.

Kod onih u zrelim godinama je 0,4 posto, a kod starijih 1,3 posto.

Postotak smrtnosti raste tek kod dobnih skupina iznad 60 godina, a najveći je kod onih starijih od 80 godina, oko 14,8 posto. Međutim, i kod tog postotka znači da će njih 85 posto ipak preboljeti ovu bolest.

 | Autor: 24sataVideo 24sataVideo

Vjerojatnost da ćete se zaraziti je jako mala

Na svijetu je 7,5 milijardi ljudi, a ukupno je oboljelo nešto više od 81.000 ljudi. Umrlih je puno manje. Točnije, njih nešto više od 2.700. Vjerojatnost da ćete se zaraziti ovim opakim virusom je mala.

U omjeru stanovnika i oboljelih od korona virusa, vjerojatnost da ćete naletjeti na nekog zaraženog je 0,7 posto. Međutim, treba istaknuti kako se ta vjerojatnost povećava ako se netko nalazi u žarištu korona virusa.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Međutim, vjerojatnost da će se netko zaraziti s korona virusom je puno manji od toga. Omjer vjerojatnosti da će se netko zaraziti ovim opakim virusom je 1 naspram 714, a to je vjerojatnost od 0,14 posto.

Time rečeno, veća je vjerojatnost da će se netko roditi s prstom viška na ruci ili nozi, a za to je vjerojatnost 0,2 posto. Ista je vjerojatnost bila i da će Dinamo osvojiti Ligu prvaka.

Ako se netko i zarazi, prosječna vjerojatnost da će umrijeti od virusa je 3,6 posto, a to znači kako ipak ima 96,4 posto šanse da će ozdraviti.

 | Autor: 24sataVideo 24sataVideo

Stopa smrtnosti raste s godinama

Inače, vjerojatnost da će netko umrijeti i stopa smrtnosti od korona virusa raste s godinama. Prosječni 35-godišnjak ima šanse da će od korona virusa umrijeti samo 0,4 posto, a vjerojatnost smrtnosti kod ljudi mlađih od 39 godina je 0,2 posto.

To znači da će od 250 oboljelih, samo jedan umrijeti od zaraze. Ostali, ako se zaraze, ozdravit će. Kako bi se ta vjerojatnost smanjila, važno je čuvati se, imati zdrave navike, brinuti se o sebi i svojem tijelu.

Oni koji puše, piju, imaju srčanih i dišnih problema te problema s težinom rizičnija su skupina, pa i kod njih raste vjerojatnost da će oboljeti i umrijeti od virusa.

Stoga se treba paziti, ali ponajviše i jer je puno veća 
vjerojatnost da će netko umrijeti od srčanih bolesti, tumora ili moždanog udara. Vjerojatnost za umiranje od srčanih bolesti je 20 posto. To znači kako će od petero oboljelih umrijeti jedan.

"Ne treba strahovati od virusa. On ne bi trebao biti opasniji od gripe ili cestovnih prometnih nesreća. Zdrav oprez je preporučljiv, ali treba biti i razuman", napisao je hrvatski znanstvenik Igor Rudan."

POGLEDAJTE VIDEO:

Cijeli članak pronađite na 24sata, a sve najnovije informacije o korona virusu pratite na 24sata portalu i YouTube kanalu.

Tvoja reakcija?