Prvi 1199 pregleda 09. travnja 2023.

Neobične uskršnje tradicije u svijetu!

canva

Iako sve katoličke zemlje obilježavaju Uskrs na isti dan, ne slave ga svi na isti način. Dok se na Novom Zelandu ide u lov na uskršnje zečeve, u Grčkoj se jaja bojaju isključivo crvenom bojom. Donosimo vam neke od najzanimljivijih i najneobičnijih uskršnjih tradicija u svijetu.

1. Uskršnji bilby iz Australije

Populacija bilbyja, tobolčarskih svejeda, svakim se danom sve više smanjuje. Australski slastičari počeli su izrađivati čokolade oblika ovog tobolčara veličine zeca. Svakim svojim zalogajem Australci pomažu u spašavanju ugrožene vrste.

2. Francuska ima najveći uskršnji omlet na svijetu

Stanovnici Hauxa, naselja i općine u Francuskoj, za Uskrsni ponedjeljak rade omlet od više od 4500 jaja za više od tisuću ljudi. Tradicija je takva da svaka obitelj ujutro razbija jaja u svojim domovima, a potom se svi okupe na glavnom trgu gdje se sprema omlet za sve prisutne.

 | Autor: Canva Canva

3. Uskršnja crvena jaja u Grčkoj

Uobičajeno je da se jaja za Uskrs bojaju u različite boje, međutim u Grčkoj je tradicija jaja obojati isključivo crvenom bojom. Crvena predstavlja život, ali i Kristovu krv. Još u prošlosti jaja su simbolizirala obnovu života, a crvena jaja predstavljaju pobjedu nad smrću.

 | Autor: Canva Canva

4. Vrijeme Uskrsa - vrijeme kriminala u Norveškoj

U razdoblju oko Uskrsa norveški televizijski kanali prikazuju kriminalističke serije, objavljuju se detektivske knjige te ljudi masovno bježe u svoje planinske kolibe i vikend provode uz različite kriminalističke sadržaje. Osim toga, Wanderlust Travel Magazine piše kako se u to vrijeme čak i na tetrapacima od mlijeka nalaze kratke detektivske priče. Ovaj je fenomen pokrenut popularnošću kriminalističkog romana iz 1923. godine čija je radnja smještena na Bergenskoj željeznici.

5. 'Veliki lov na uskršnje zečeve' na Novom Zelandu

Stanovnici Otaga svaki Uskrs idu u 'Veliki lov na uskršnje zečeve'. Cilj im je osloboditi poljoprivredna zemljišta od 'invazivnih štetočina'. U lovu sudjeluje oko 500 lovaca koji se natječu za trofej i novčanu nagradu od 3500 USD.

 | Autor: Canva Canva

Tvoja reakcija?