Prvi 1180 pregleda 25. siječnja 2019.

Nikad zaboravljen: Toši bi danas bio 38. rođendan

toseproeski_/Instagram

Prošlo je već 12 godina od Tošine smrti

Sigurni smo kako ne treba posebno predstavljati Tošu Proeskog, jer malo tko nije čuo za taj anđeoski glas, osobnost i, nažalost, tragičan kraj. Svejedno, za one koji možda ne znaju, Toše je bio makednoski pjevač koji je ozbiljniji zamah u karijeri počeo ostvarivati 1999. godine, a u Hrvatskoj se probio 2004. i to u duetu s Tonijem Cetinskim i popularnom pjesmom 'Lagala nas mala'. To je bio samo početak visokouzlazne putanje kojom je krenula njegova karijera u cijeloj regiji. Nažalost, uspon je trajao još samo tri godine, kada biva prekinut tragičnom automobilskom nesrećom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I saw you in my dreams, it felt so real. #missyou 🖤

A post shared by Toše Proeski Official (@toseproeski_) on

Donosimo vam 8 zanimljivih činjenica o ovom neponovljivom anđeoskom glasu:

1. Pravo prezime

Njegovo pravo prezime zapravo je bilo Proja, prema njegovim precima koji su bili Cincari. Tošini roditelji su ga odlučili promijeniti u Proeski kako bi bili prepoznatljiviji u Makedoniji. Pjevač je u više navrata izjavio kako želi vratiti prezime Proja, ali nažalost nije to stigao učiniti.

2. Broj 26

Postoji mnogo razrađenih teorija o tome kako se cijeli njegov život vrti oko broja 26. Npr. zbroj unutar datuma rođenja 25.1. iznosi 26, kao i datum smrti 16.10. gdje zbroj iznosi 26, a poginuo je sa 26 godina... Broj 26 obilježava Omegu, a znači kraj, piše 24 sata, te mnogi drugi primjeri. Veoma zanimljivo, zar ne?

3. Veliki humanitarac

Toše je bio veliki humanitarac, a najviše je volio pomagati besplatnim koncertima za djecu. Zbog toga je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze, a bio je i UNICEF- ov veleposlanik. Snimio je i pjesmu 'This world' koja je postala himna UNICEF-a.

4. Iznimka za Tošu

Kao što smo rekli, u Hrvatskoj je postao prepoznatljiv 2004. godine s duetom 'Lagala nas mala'. Nakon toga je i izdao album za hrvatsko tržište 'Dan za nas'. Toliko nas je oduševio da smo ga izabrali i za najboljeg hrvatskog izvođača, bez obzira na to što nije hrvatskog podrijetla. Toše nikada nije imao pauze. već je uvijek radio 'punom parom'. Tome u prilog ide činjenica kako je snimio četerdesetak pjesama na hrvatskom jeziku i 40 tisuća prodanih albuma u Hrvatskoj. Impresivno!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Светот мој минус тебе во него она што ке остане, малку е..🖤

A post shared by Toše Proeski Official (@toseproeski_) on

5. Toše svetac?

Kako piše 24 sata, Makedonska pravoslavna crkva bila je otvorena za mogućnost proglašenja Toše svecem. Odluku su trebali donijeti nakon prikupljanja svih podataka o njegovom vjerskom i humanitarnom radu. No, još uvijek se čeka na proglašenje.

6. Teorije o ubojstvu Proeskog

Kako donosi 24 sata, postoje razne teorije kako je Toše ubijen. Zašto? Zato što nije moguće da je on jedini poginuo dok su vozač i njegova menadžerica prošli samo s lakšim ozljedama, tvrdi Jugoslav Petrušić. Tog kobnog dana su u autu bili Toše, njegova menadžerica Ljiljana Petrović i Georgij Georgijevski koji je izgubio kontrolu nad vozilom u Novoj Gradiški te se sudario s kamionom. Kako bilo, teorija o ubojstvu nije nikada potvrđena, a vozač je dobio kaznu od dvije godine zatvora.

7. Tajna veza

Toše je dugo godina bio ui vezi, a da to nitko nije znao. Adrijana Budimir, bivša rukometašicabila je njegova posljednja ljubav, a nakon smrti morala je dokazivati kako su zaista bili u vezi. Iako su imali uspone i padove, taman prije nesreće im se sve posložilo te su planirali vjenčanje i djecu, a ona je i posljednja osoba kojoj je Toše poslao poruku, doznaje 24 sata. Adrijani je trebalo puno godina da preboli Tošu.

8. Toše je predvidio svoju smrt

Prijatelji i obitelj tvrde kako je danima prije nesreće imalo izjave kao da se oprašta sa svima, kao da je osjećao da se nešto loše sprema. Kasnije su krenule i analize njegovih pjesama. Gotovo svaka pjesma u sebi ima element smrti. Slučajnost ili ne, zaista zanimljivo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

oh god i miss you 🖤

A post shared by Toše Proeski Official (@toseproeski_) on

Toše je iza sebe ostavio toliko puno toga: od humanitarnog rada do predivnih pjesama koje kao da su s drugog svijeta, do vojske fanova koji sigurno neće dopustiti da se njegova pojava ikad zaboravi. Nije ni čudo kako se mnogi nadaju da će jednog dana biti proglašen svecem i kako su neke ulice nazvane po njemu.

U novom broju JoomBoos Videostar magazina čitajte najiskrenije intervjue s Bakom Prase i Dennisom Domianom, ljubavnu priču Nike i Raste, najveći ljubavni horoskop za 2019. i još mnogo genijalnih priča. Požurite po svoj primjerak magazina ako ga još niste nabavili, kupite ga na svim kioscima!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Grace_Van_Pelt_123

    Prvi i jedini pjevač koji je dobro oponašao Mišu Kovača. Počivaj u miru.
  • mala_loodacha

    tuga :(