Prvi 1187 pregleda 21. svibnja 2019.

Niki Lauda bio je jedan od najvećih

mirkobortolotti/Instagram

Niki je bio jedan od najvećih, a čak ni velika nesreća koju je doživio nije ga spriječila da se ponovno vrati na stazu i ostvari vrhunske rezultate.

Legendarni vozač Formule 1, trostruki svjetski prvak i jedan od najvećih u tome sportu, Niki Lauda, umro je u bolnici u Zürichu osam mjeseci nakon transplantacije pluća.  

"U dubokoj tuzi javljamo da je naš voljeni Niki mirno preminuo u ponedjeljak u krugu obitelji. Uzor za sve nas, brižan suprug i pun ljubavi, otac i djed... Nedostajat će nam", rekla je njegova obitelj sudeći po pisanju austrijskih medija. 

Lauda, punog imena Andreas Nikolaus rođen je 1945. godine u Beču, a naslove je osvojio 1975., 1977. i 1984, od toga dva naslova za Ferrari i jedan za McLaren. Zaljubljenici u Formulu 1, pa i oni koji to nisu, divili su mu se zbog njegovih uspjeha te osobito zbog činjenice da se vratio ovom sportu čak i nakon velike nesreće koju je doživio 1976.

Tada su ga iz gorućeg automobila izvukli vozači. Samo 40 dana nakon nesreće, još u zavojima, vratio se na stazu. Sudjelovao je u 171 trci, a u 25 njih odnio pobjedu. 

Njegova obitelj nije odobravala njegovu sportsku karijeru, ali unatoč tome Nicki je bio ustrajan. 

Njegova životna priča dramatizirana je u filmu Rush, a prikazuje rivalstvo Laude i britanskog vozača Jamesa Hunta.

Iako se ubrzo nakon tragedije vratio Formuli, ona je ostavila traga na njegovo zdravlje. Niki je dva puta transplantirao bubrege, a nedavno i pluća. 

Ovaj iznimni sportaš je uz sportske, nizao i uspjehe na poslovnom planu. Ušao je u zrakoplovni biznis. Osnovao je i svoju tvrtku po imenu Niki. U Formulu je ostao uključen do samog kraja, a bio je i predsjednik Mercedes tima. U tim je doveo uspješnog Lewisa Hamiltona. 

Njegova je smrt zbog svega ovoga veliki gubitak i prilično teška vijest, a mnogi koji su mu se oduvijek divili sada tuguju. No, priča o njemu ostaje zauvijek i u sjećanje na njega smo izdvojili najvažnije lekcije kojima nas je naučio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#1974 #OnThisDay #NikiLauda #Lauda #F1 #FormulaOne #Ferrari

A post shared by Niki Lauda (@niki.lauda) on

Budi discipliniran i uživaj u tome

Formula je Laudi bila prioritet. Kako bi postigao uspjeh morao je biti discipliniran, a upravo mu je disciplina omogućila sve te uspjehe koje je postigao.

Nemoj se bojati investirati u sebe

Laudin otac je bio bogat, ali nije htio investirati u njegovu profesionalnu karijeru. On je tada uzeo zajam u banci kako bi bio korak bliže ostvarenju svojih snova. Očigledno mu se isplatilo.

Uvijek se pitaj koja je šira slika

Možda naiđeš na prepreke koje će te udaljiti od tvog cilja, ali nemoj dopustiti da se to dogodi. Ostani ustrajan i naposlijetku će sve doći na svoje.

Pomiči granice i riskiraj (ali onda kad se to isplati)

Unatoč nesreći koja ga je zadesila, Lauda se vratio i još dva puta utvrdio svoje mjesto kao najbrži vozač na svijetu. Znao je da mora pomaknuti granice ako želi biti najbolji. To je i napravio.

Nemoj se umisliti nakon pobjede (bilo sportske ili životne)

Nemoj dopustiti pobjedi da utječe na tvoj ego u tolikoj mjeri da utječe na izvedbu. On to nikad nije napravio.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Ajmeee :(