Prvi Rat u Ukrajini 509 pregleda 27. veljače 2022.

Rusko-ukrajinski pregovori održat će se u ponedjeljak

Kay Nietfeld/DPA, UMIT BEKTAS/REUTERS

Ukrajinski predsjednik istaknuo je da je pristanak na pregovore rezultat razgovora s Lukašenkom. Ukrajinski zamjenik ministra unutarnjih poslova Evgeni Jenin rekao je kako će se rusko-ukrajinski pregovori održati u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu. A ovo su još neke najnovije informacije i vijesti o ratu u Ukrajini, piše 24sata

16.39

Kuleba: Ovo što se sada događa u Ukrajini je pravi rat. Nećemo stati, odlučni smo žestoko uzvratiti

"Ovo što se sada događa u Ukrajini je pravi rat. Nećemo pasti. Nećemo stati niti se umoriti. Odlučni smo uzvratiti žestoko sve dok je to potrebno za obranu naše zemlje i našeg naroda", napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

16.36

Modrić: Odrastao sam tijekom rata i ne želim ga nikome. Moramo zaustaviti ovo bezumlje

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić pozvao je nedjelju na zaustavljanje rata u Ukrajini, podsjetivši da je i sam proživio rat početkom 1990-ih godina u Hrvatskoj, piše 24sata.

"Odrastao sam tijekom rata i ne želim ga nikome. Moramo zaustaviti ovo bezumlje u kojem ginu nedužni ljudi. Želimo živjeti u miru", poručio je 36-godišnji Modrić preko Twittera.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

16.33

Europsko udruženje novinskih agencija suspendiralo iz članstva ruski TASS

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) suspendiralo je u nedjelju iz članstva rusku novinsku agenciju TASS. 

"S obzirom na novu regulaciju medijskog djelovanja koju provodi ruska vlada i time jako ograničava medijske slobode, TASS krši svrhu i statut EANA-e koji zahtijeva nepristrano izvještavanje", navodi se u priopćenju paneuropske novinske agencijske organizacije, piše 24sata.

Pošto je nekoliko članica tražilo izbacivanje TASS-a iz organizacije, izvršni odbor EANA-e jednoglasno je odlučio da se ruska novinska agencija suspendira iz članstva. Hoće li TASS iz nje biti i izbačen odlučit će naknadno Opća skupština EANA-e. 

EANA je forum za suradnju europskih novinskih agencija koje trenutno ima 32 člana, među kojima je i Hina. 

Organizacija je u četvrtak priopćila da pomno prati "pogubna događanja" u Ukrajini te da poziva na poštivanje slobode medija i daje punu potporu ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinformu, svom članu. 

16.30

Kuleba: Rusi su uništili najveći zrakoplov u svijetu ukrajinske proizvodnje

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je na Twitteru da su rusi uništili najveći zrakoplov u svijetu - AN-225 'Mriya'.

"Ali oni nikada neće moći uništiti naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj europskoj državi. Mi ćemo pobijediti!", napisao je Kuleba.

16.25

Brojne zemlje šalju Ukrajini vojnu i humanitarnu pomoć

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u četvrtak, više je vlada najavilo slanje vojne ili humanitarne pomoći toj zemlji, a šef europske diplomacije Josep Borrell u nedjelju je kazao da se pozivu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe o isporuci oružja Ukrajini dosad odazvalo 17 europskih zemalja, piše 24sata.

O svim tim pošiljkama obavještava se NATO koji ih popisuje. Naoružanje ide iz nacionalnih zaliha, no odluke o isporuci se koordiniraju. Slijedi pregled:

Sjedinjene Američke Države

Washington je u subotu najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od 350 milijuna dolara, što čini sveukupno više od milijarde dolara pomoći u proteklih godinu dana. 

Njemačka

Pristavši na isporuku oružja Ukrajini Njemačka je prekršila svoje dosadašnje pravilo, odnosno svoju politiku zabrane izvoza bilo kakvog oružja u zone sukoba.

Berlin je odobrio da se Kijevu isporuči 1000 protutenkovskih raketnih bacača, 500 projektila zemlja-zrak Stinger i 9 haubica. Najavili su i da će Ukrajini isporučiti 14 oklopnih vozila te 10.000 tona goriva.

Francuska

Francuska je u subotu navečer odlučila ukrajinskim vlastima isporučiti dodatnu obrambenu opremu, kao i pomoć u obliku goriva.

Glavni stožer francuske vojske ranije je izvijestio da je i ranije sudjelovao u isporuci oružja Kijevu, a Ukrajina je, prema riječima njezina veleposlanika u Parizu, posebno tražila "sredstva protuzračne obrane i zaštite".

Belgija

Belgija je najavila da će ukrajinskoj vojsci osigurati 2000 strojnica i 3800 tona goriva.

Nizozemska

Nizozemsko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajini u subotu "isporučilo" snajperske puške i kacige.

U pismu upućenom nizozemskom parlamentu ministarstvo navodi da će Ukrajini isporučiti "200 protuzračnih projektila Stinger što je prije moguće". 

Nizozemska je najavila i isporuku humanitarne pomoći (hrane, vode i medicinskih potrepština za izbjegle) u vrijednosti od 20 milijuna eura. 

Češka Republika 

Češka, koja je već odobrila donaciju Kijevu od 4000 topničkih granata, u subotu  je objavila da će u predstojećim satima Ukrajini poslati arsenal od 30.000 pištolja, 7000 jurišnih pušaka, 3000 mitraljeza i nekoliko desetaka snajperskih pušaka te milijun metaka, sve u vrijednosti od 7,6 milijuna eura.

Krajem siječnja Prag je već odobrio donaciju Kijevu od četiri tisuće topničkih granata u vrijednosti od 1,5 milijuna eura koje tek trebaju biti isporučene.

Portugal

Portugal će Ukrajini isporučiti "prsluke, kacige, naočale za noćni vid, granate, streljivo različitih kalibara" te "automatske puške G3".

Grčka

Grčka će Ukrajini poslati "opremu za obranu" i humanitarnu pomoć. Nisu objavljene pojedinosti o vrsti opreme koja će se isporučiti.

Rumunjska

Rumunjska vlada Kijevu će poslati "gorivo, pancirke, kacige, streljivo i ostalu vojnu opremu u vrijednosti od 3 milijuna eura".

Ministarstvo obrane je objavilo i da je jedanaest rumunjskih vojnih bolnica spremno za prihvat ranjenih Ukrajinaca.

Italija

Italija je ukrajinskoj vladi uplatila 110 milijuna eura pomoći, što je "konkretan znak solidarnosti i potpore", tvitao je u nedjelju talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, ne objavivši pojedinosti. 

Španjolska

Španjolska će Ukrajini poslati 20 tona pomoći, uglavnom medicinske opreme i obrambene opreme, poput pancirnih odijela.

Izrael

Izrael će osigurati 100 tona humanitarnog materijala. Riječ je o "pročišćivačima vode, medicinskoj opremi, lijekovima, šatorima, dekama i vrećama za spavanje te ostalim potrepštinama koje će pomoći civilima koji se zateknu na hladnoći izvan svojih domova".

16.18

Putinov drastičan potez: Rusko-ukrajinski pregovori održat će se u ponedjeljak

Ukrajinski zamjenik ministra unutarnjih poslova Evgeni Jenin rekao je kako će se rusko-ukrajinski pregovori održati u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu, piše 24sata.

Ured predsjednika Zeleskog objavio je kako je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nazvao ukrajinskog predsjednik ranije u nedjelju, javlja CNN.

16.15

Hrvatska zatvara zračni prostor za ruske zrakoplove

Nakon što je gotovo pola zemalja Europske unije zatvorilo svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, istu odluku donijela je i Hrvatska, doznaje tportal.

Ranije u nedjelju to su napravile Francuska, Belgija, Španjolska, Nizozemska, Irska, Italija, Njemačka, Island te Švedska, Danska i Finska. Europskim državama u zatvaranju zračnog prostora za ruske zrakoplove pridružila se u nedjelju popodne i Kanada.

16.10

Predsjednik FFF-a traži da se Rusiju isključi sa Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.

Pritisak iz svijeta sporta na Rusiju se pojačava. Tako je predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio kako bi Rusiju trebalo isključiti sa Svjetskog prvenstva 2022. godine, piše 24sata.

"Svijet sporta, a posebno nogometa, ne može ostati neutralan. Sigurno se neću protiviti isključenju Rusije", rekao je Le Graet za Le Parisien.

"To je nešto o čemu još nisam razgovarao s drugim savezima. Navijam za isključenje Rusije. Obično vjerujem da je sport tu kako bi pomirio ljude i ublažio napetosti. Ali ovo ide predaleko," poručio je predsjednik FFF-a.

15.55

NATO: 'Putinova nuklearna retorika je opasna i neodgovorna'

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je kako je Putinova izjava da se nuklearne snage odvraćanja zemlje stave u stanje visoke pripravnosti "opasna retorika", javlja CNN, piše 24sata.

15.25

Hitan sastanak Vijeća guvernera IAEA-e sazvan zbog rata u Ukrajini

Vijeće guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) azvalo je za srijedu hitnu sjednicu zbog agresije na Ukrajinu na čijem su teritoriju operativne četiri nuklearne elektrane i postoje golema skladišta nuklearnog otpada uključivo ona u Černobilju.

Sastanak je sazvan na zahtjev Ukrajine, koja nije članica Vijeća, kazali su diplomati. Zemlje članice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje nisu u Vijeću kao što je slučaj s Ukrajinom mogu sazvati sastanak tog tijela. 

"Vijeće guvernera IAEA održat će sastanak u srijedu kako bi raspravilo o sadašnjoj situaciji u Ukrajini", navodi se.

Tema sastanka je "Sigurnost, otpornost i posljedice situacije u Ukrajini", rekao je jedan diplomat agenciji Reuters.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u četvrtak, ravnatelj IAEAE-e Rafael Grossi izrazio je zabrinutost i "pozvao sve strane da se suzdrže od mjera ili akcija koje bi mogle ugroziti sigurnost nuklearnog materijala i sigurnu operativnost nuklearnih postrojenja".

Ruske snage zauzele su Černobilj, mjesto ugasle nuklearke koja je bila poprište najveće nuklearne katastrofe 1986. godine, a smještena je nekih 100 kilometara od Kijeva i od njihova dolaska povećana je razine radijacije, vjerojatno zbog kretanja teškog vojnog naoružanja koje je podiglo u zrak radioaktivnu prašinu.

Osoblje koje radi u Černobilju trebalo bi imati pravo na redovit odmor, upozorila je IAEA u subotu, a to znači da se smjene moraju rotirati i tako osigurati sigurnost postrojenja.

Diplomati kažu da su ih ukrajinske vlasti obavijestile da su ruske rakete pogodile radioaktivna skladišta u Kijevu noću, no da nema vidljive štete i da čekaju rezultate mjerenja.

14.49

Zelenski potvrdio: Idu na pregovore

Ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da će ukrajinska delegacija sastati s ruskom na ukrajinsko-beloruskoj granici. Ističe da je to rezultat razgovora s Lukašenkom.

Dogovorili smo da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom bez prethodnih uvjeta na ukrajinsko-beloruskoj granici, na području rijeke Pripjat.

Aleksandar Lukašenko preuzeo je odgovornost za činjenicu da će u trenutku odlaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije, svi avioni, helikopteri i rakete postavljeni na teritoriju Bjelorusije ostati na zemlji.

NUKLEARNE SNAGE

Uznemirujuće vijesti stižu iz Rusije. Putin je svoje nuklearne snage stavio u stanje pripravnosti zbog, kako kaže, agresivnih izjava iz NATO zemalja, piše Russia Today.

"Najviši dužnosnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, zato naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog stožera da uvedu snage za obuzdavanje ruske vojske u specijalni režim borbenog dežurstva", rekao je Putin, piše 24sata.

14.26

100.000 ljudi na proukrajinskom, antiratnom prosvjedu u Berlinu

Dok Njemačka najavljuje veliko povećanje izdataka za obranu, njemačka policija kaže da više od 100.000 ljudi sudjeluje u prosvjedu protiv ruske invazije u Berlinu. Demonstranti su ispunili veliko područje između Brandenburških vrata i Stupa pobjede /Siegessäule i sve više ljudi dolazi. Kažu da bi gomila na kraju mogla doći do Alexanderplatza, tri kilometra udaljenog, piše 24sata.

 

KAKO POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima. To možete napraviti putem:

online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X

pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?