Prvi 931 pregleda 02. siječnja 2021.

Od danas su u Hrvatskoj zabranjene petarde

Davor Puklavec /pixsell/canva

Danas je na snagu stupila zabrana prodaje i korištenja petardi i redenika F2 i F3, a svi koji kod sebe još uvijek imaju neiskorištenu pirotehniku, mogu je vratiti na prodajna mjesta ili ju predati policiji, javlja 24sata

Ova je zabrana, poručuju iz udruge 'Prijatelji životinja', još važnija ako se osvrnemo na novogodišnji doček 2021. godine, tijekom kojega su brojni pojedinci u gradovima diljem Hrvatske, unatoč svim apelima, i dalje pucali i koristili pirotehniku.

MUP, kao i brojni drugi, apelirali su nekoliko dana prije novogodišnjeg dočeka da se građani suzdrže od korištenja pirotehnike u znak suosjećanja sa svima koji su stradali u nedavnom razornom potresu na Baniji, a koji je na sve građane ostavio teške psihičke posljedice i stres.

Osim toga, i brojni kućni ljubimci ovu su Novu godinu zbog petardi, pucnjeva i pirotehnike ponovno dočekali u strahu, a iz Udruge kažu kako je ovaj dan i zbog svih tih preplašenih životinja, kao i za sve stanovnike Republike Hrvatske, veoma značajan i velik.

Iz Udruge smatraju kako je ovo značajan korak da se Zakon o eksplozivnim tvarima u potpunosti ispravi u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, javlja 24sata. S obzirom na to da je prije zakonski i bila zabranjena sva pirotehnika F2 i F3 kategorije, nakon zabrane petardi i redenika logičan je korak i skraćivanje dana prodaje i uporabe ostale bučne pirotehnike. Zaista nema opravdanja i logike da je dopušteno uznemiravanje građana i životinja danju i noću, i to u dane kada se čak ništa niti ne slavi – 27., 28., 29. i 30. prosinca, poručuju. 

Tvoja reakcija?