Prvi 1442 pregleda 27. svibnja 2019.

Od najpoznatijeg kuhara na svijetu do neslavne propasti

edakazanda/Instagram

Jedan od najpoznatijih svjetskih kuhara danas slavi rođendan, no ima li razloga za slavlje?

Jamie Oliver danas ima 44 godine i zavidnu karijeru iza sebe, no, nažalost, čini se ne i pred sobom. Ovaj je Britanac i jedan od najpopularnijih kuhara na svijetu trenutno u velikim poslovnim problemima, a ako ste već čuli da se nešto događa, ali ne znate i kako je do toga došlo, na pravom ste mjestu. Povodom njegovog rođendana odlučili smo odgovoriti na sve što možda niste znali o slavnom kuharu i njegovu krahu, a zanima vas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Throwback to me and lovely Jools 2001 shooting Happy Days with the Naked Chef. Very very happy days ❤️

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on

Početak karijere

Jamie je sa 8 godina počeo pomagati u restoranu svojih roditelja, a sa 11 je nožem baratao na razini profesionalnog kuhara. Sljedeći svoj talent, sa 16 je upisao školu kulinarstva na Westminsteru te je prasku odrađivao u nekoliko prestižnih restorana. No, svjestan svojih kulinarskih sposobnosti, tek je spletom okolnosti otkrio i svoj talent za javne nastupe prilikom snimanja dokumentarca u restoranu u kojem je radio - 'Božić u River Cafeu'. 

Kulinarski i televizijski talent

Jamie je svoju poslovnu avanturu započeo kao chef slastičarskog odjela u restoranu Neal Street u Londonu, a nije mu trebalo dugo da postane i chef u River Cafeu gdje je njegov talent i otkriven 1999. godine. Tada se rodio i slavni Goli kuhar koji je uz male ekrane privlačio milijune gledatelja diljem svijeta.

Ubrzo je objavio i svoju prvu kuharicu koja je postigla dotad neviđeni supjeh, a Jamie biva uvršten na prestižnu 'The Sunday' listu najbogatijih Britanaca ispod tridesete. Otada je Jamie snimio čak 36 različitih showova, otvorio 42 talijanska restorana i objavio 31 knjigu o kulinarstvu.

Kontroverze

Iako je karijeru započeo kao omiljeno kulinarsko lice, ubrzo je dobio i ne baš zadovoljnu publiku. Tako su se, primjerice, 2005. zagovaratelji životinjskih prava pobunili protiv njega jer je zaklao janje na televiziji, a pritom nije niti najavio kakvi bi prizori mogli sljediti. Par godina kasnije, 2011., otkriveno je kako obmanjuje pričom da su svi njegovi proizvodi u restoranima domaće, lokalne proizvodnje...

Naime, umaci koje je njegov lanac restorana koristio zapravo su bili industrijske proizvodnje iz dalekog Bicestera. Iste te godine u njegovim su restoranima otkrivene nepravilnosti po pitanju sigurnosti, ali i tretiranja hrane. Inspekcija je zaključila kako bi mnogi odande mogli izaći s bolestima koje su povezane s nepravilno obrađenim mesom. Ajoj...

Osim toga, Jamie je poznati zagovaratelj korištenja skupih i ugroženih riba što mnogi ne odobravaju. Mišljenja su također bila podijeljena kad se odlučio za kampanju zdrave prehrane u školama, u kojoj je bilo zamišljeno da učenici i studenti na izbor imaju isključivo zdrave namirnice što se, po nekima, kosi sa slobodom izbora. I dok ovo nije nužno loš pokušaj, očito mu je neslavno propao...

Krah golog kuhara

Nedavno se Jamie morao suočiti sa surovom istinom i obzaniti svoju odluku o zatvaranju gotovo svih restorana zbog financijskih i drugih problema. Tako je više od 1.000 njegovih radnika izgubilo radno mjesto, a Jamieu se bilo jako teško suočiti s time.

"Razoren sam zato što moram objaviti da su svima dragi restorani zatvoreni za poslovanje. Zaista sam tužan zbog ovakvog ishoda i želim zahvaliti svim ljudima koji su davali svoje srce i dušu u ovaj posao svih ovih godina", napisao je Jamie u mailu koji je poslao svim svojim radnicima.

Zašto je došlo do toga?

Kad je Jamie početkom 2017. zatvorio polovicu restorana u Italiji, njegova je tvrtka gotovo bankrotirala, a Oliver je morao uložiti 12,7 milijuna funti vlastitog novca u posao. HSBC mu je tada dao još jednu nadu u obliku zajma od 37 milijuna funti, piše Fortune. No, čini se kako Jamie nije uspio zadovoljiti uvjete proizvodnje i potražnje nakon promjene cijena, a nije uspio ni pronaći nekog tko bi otkupio restorane. Ipak, tri restorana ostaju u funkciji do daljnjega.

Postoje i oni koji vjeruju kako je do propasti došlo zbog Jamieve borbe s depresijom, s obzirom na to da je u više navrata priznao kako se osjeća usamljeno te da mu je izrazito teško balansirati posao i privatni život. No, to su samo nagađanja.

Iako je pravi razlog zapravo splet nesretnih okolnosti, nekih loših odluka i pokoje greške u poslovanju, mi se ipak nadamo da će se iz svega nekako na kraju izvući sretan. Bilo bi šteta da ne bude tako.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    a nezz šta bi bilila... žao mi je ipak :/