Prvi 6902 pregleda 18. studenoga 2025.

Odlična grickalica: Hrskavi i kremasti zalogaji od palente

Youtube/canva

Zalogaji od palente spajaju hrskavost, kremastu teksturu i bogat okus u savršen mali zalogaj. Hrskavi krugovi pečene palente premazuju se kremastim preljevom i začinima, stvarajući ukusnu grickalicu. Dobar tek!

SASTOJCI

  • voda 6 šalica
  • kukuruzna krupica 2 šalica
  • cotija sir 0,50 šalica
  • sol 1,50 žličica
  • papar 1,50 žličica
  • kuhani kukuruz 1 šalica
  • kiselo vrhnje 0,25 žličica
  • sok od limete 0,50 kom
  • chili u prahu 0,50 žličica
  • maslinovo ulje 2 žlica
  • korijander - listići

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 200°C.
  2. Namaži posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm maslacem ili uljem.
  3. U velikom loncu zakuhaj vodu.
  4. Postupno dodaj instant kukuruznu krupicu u vodu, stalno miješajući pjenjačom dok se sve ne sjedini.
  5. Nastavi miješati dok smjesa ne postane gusta i kremasta, oko 3 minute.
  6. Umiješaj 1/4 šalice cotija sira, 1 žličicu soli i 1 žličicu papra.
  7. Palentu ravnomjerno rasporedi po posudi za pečenje u sloj debljine oko 2,5 cm.
  8. Palentu peci u pećnici dok ne postane čvrsta, otprilike 40 minuta. Ohladi je potpuno, barem sat vremena ili preko noći.
  9. U međuvremenu, pomiješaj kukuruz, vrhnje, sok od pola limete, preostali cotija sir, tahini i preostalu 1/2 žličice soli i papra.
  10. Kada se palenta ohladi, malim kalupon za kekse ili čašom izreži je u male krugove.
  11. Zagrij maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri, piše miss7.
  12. U vruće ulje dodaj kolačiće od palente kolačiće i prži ih dok ne postanu hrskavi, otprilike 2 minute po strani.
  13. Na pladanj za posluživanje stavi hrskave kolačiće, na svaki stavi žlicu elote smjese, ukrasi svježim korijanderom i dodatno pospi chilijem. Posluži odmah!

Tvoja reakcija?