Prvi 9265 pregleda 13. rujna 2024.

Oduševit će vas ova čokoladna torta od 6 sastojaka

Canva

Ova torta se priprema sa svega šest sastojaka, a oduševljava svojim okusom

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 6 jaja
  • 220 g šećera
  • pola žličice soli
  • 65 g kakao praha

Priprema:

Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva. Pripremi kalup za tortu promjera 20-24 cm. Na dno kalupa postavi papir za pečenje, a rubove kalupa namasti.

Čokoladu i maslac iskidaj na manje komadiće i stavi ih u zdjelu otpornu na toplinu. U lonac s debljim dnom ulij vodu, dovoljno je da uliješ vode do 1/3 lonca. Kada staviš zdjelu s čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da zdjela samostalno stoji, ne upada u lonac i da je voda ne dodiruje.

Lonac s vodom stavi na jaku vatru dok voda ne zakuha, potom smanji vatru na srednje jaku i postavi zdjelu s čokoladom i maslacem. Povremeno miješaj dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smjesu. Makni sa strane i ostavi da se malo prohladi.

Odvoji žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke izmiksaj u snijeg (neka ne bude prečvrst, treba nam mekaniji snijeg – 'soft peak'). Žumanjcima dodaj šećer pa ih izmiksaj dok ne posvijetle i uduplaju svoj volumen. Miksaj žumanjke oko 7 minuta. Žumanjcima dodaj kakao u prahu i sol pa kratko izmiksaj.

Smjesi žumanjaka dodaj rastopljenu čokoladu i maslac. Miksaj laganom brzinom dok se sve ne poveže. Umiješaj bjelanjke - ovo radimo špatulom. Bjelanjke umiješati iz 3 puta. Prvu trećinu umiješaj brzo, ona će nam pomoći da smjesa postane mekanija. Drugu trećinu bjelanjaka umiješaj lagano i nježno radeći kružne pokrete od dna posude prema van. Kruži u istom smjeru i nježno miješaj. Ovaj korak je bitan kako ne bismo izbacili zrak iz bjelanjaka (oni su zaduženi da nam torta bude lijepo visoka). Zadnji dio (treću trećinu) bjelanjaka umiješajna jednak način kao i drugu (nježnim kružnim pokretima).

Tortu izlij u kalup. Peci 40-45 minuta i pazi da je ne prepečeš. Kada zabodeš čačkalicu u sredinu mali dio u sredini vam može ostati vlažan, dok rubovi i dno torte trebaju biti suhi.

Torta će u pečenju narasti, ali će kasnije pasti, što je u redu. Također, površina će joj malo popucati pa ćeš dobiti pravu rustikalnu tortu.

Još ovakvih recepata pronađi na portalu MissGastro


 

Tvoja reakcija?