Prvi 418 pregleda 07. travnja 2023.

Osam trikova za savršeno pečenu puricu!

canva

Uz 8 trikova kuhara kuhara do najsočnije purice, zvijezde tvog blagdanskog stola

Savršeno pečena purica, mirisna, ukusna i sočna, san je svakog domaćina koji na Božić želi zadiviti obitelj i prijatelje. Ispeći puricu nije nimalo lagan zadatak. Purica je velika i dugo se peče. Koliko dugo se purica peče, ovisi o tome koliko je teška.

Na primjer, ako ima 2,5 kilograma, peče se oko dva i pol sata - dakle, računaj sat po kilogramu. Također, temperatura ne smije biti visoka, idealna je 170 stupnjeva. Ako želiš da tvoja purica ove godine ispadne savršeno sočna, možda bi trebala uzeti u obzir korisne savjete profesionalnih kuhara. Evo na što još trebaš pripaziti...

1. Biraj svježu puricu, ne zamrznutu

Kristali leda koji nastaju tijekom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, a tada se počne raspadati dok se peče. Također iz takvog mesa izlazi više tekućine koja isparava pa je na kraju meso suho.

2. Peci radije dvije manje purice

Ako očekuješ više gostiju i bojiš se da jedna manja purica neće biti dostatna, umjesto da uzmeš jednu veću, radije biraj dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo.

 | Autor: canva canva

3. Drži je u slanoj vodi

Na taj način će u meso ući voda i sol pa će biti sočnija i ukusnija, kako izvana tako i iznutra. Postupak je jednostavan: Rastopi 2 čaše (od 2 dcl) soli u 38 litara vode. Uroni puricu u tekućinu. Ostavi da tako odstoji 12 do 24 sata. Salamura pospješuje zadržavanje tekućine u stanicama mesa tako da se purica tijekom pečenja neće sasušiti. 

U salamuru možeš dodati i začine te koricu naranče. Čak i bijelo meso koje je inače vrlo suho, bit će sočno kad se purica priprema na ovaj način!  

4. Utrljaj maslac ispod kože

Omekšani maslac utrljaj dobro ispod kože. Tako će se lagano otapati dok se purica peče i osigurati dovoljno masnoće mesu. Umjesto običnog maslaca možeš staviti maslac sa začinskim biljem - želiš li malo eksperimentirati s okusom. 

 | Autor: canva canva

5. Noge ne veži ili veži labavo

Ako su noge na purici čvrsto vezane, pečenje traje dugo - prsa se mogu previše ispeći dok batak i nadbatak još nisu gotovi. Zato, ako se odlučiš zavezati ih, neka to ne bude čvrsto.

6. Peci je naopačke - u početku 

Prvih sat vremena peci puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćeš je kasnije nastaviti peći. Potom je stavi u protvan na leđa i vrati u pećnicu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije.

7. Pazi da se ne peče prebrzo

Profesionalci koriste posebno izrađen termometar koji se ubode u najdeblji dio bedra (pazi da ne diraš kost) i pokazuje kolika je temperatura pečenja iznutra - idealno je oko 80 stupnjeva, piše Finecooking.

 | Autor: canva canva

8. Ne reži je odmah nakon pečenja

Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice zato je dobro ostaviti je 20 minuta prije rezanja - da se sokovi rasporede ravnomjerno u mesu.

Originalni tekst sa savjetima imate na Miss7 Gastro!

Tvoja reakcija?