Prvi 31222 pregleda 24. siječnja 2022.

Tri sastojka u našoj prehrani 'opasnija' od šećera

Canva/Opinionstage

Svi znaju da je prekomjerna konzumacija šećera loša za zdravlje, no znaš li da postoje još neki sastojci koje svakodnevno konzumiramo, a opasni su jednako kao i šećer? Zapravo, možda su i još opasniji, smatraju stručnjaci

Šećer je jedan od najpoznatijih 'otrova' današnje prehrane i zaista su rijetke namirnice koje ga ne sadrže. On uzrokuje bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili raka, a upale u tijelu često su posljedica prekomjerne konzumacije šećera, piše Miss7. No, jesi li znao ili znala da su se u našu svakodnevnu prehranu 'ušuljali' i neki sastojci koji su jednako loši, čak možda i gori od šećera? Koji su to sastojci, pročitaj u nastavku. 

via GIPHY

1. Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje nastaju tijekom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagrijava jako dugo i na vrlo visokim temperaturama, nastaju transmasti. One povećavaju razinu lošeg LDL kolesterola u krvi te također mogu potaknuti arteriosklerozu.

Ako želiš izbjeći trans masti u svojoj prehrani, trebaš izbjegavati gotova jela i brzu hranu ako je to ikako moguće. U velikim količinama nalaze se u pizzama, hamburgerima i duboko prženoj hrani (poput pomfrita). A grickalice poput čipsa ili peciva također su bogate nezdravim mastima.

2. Umjetne boje

Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića ubrajaju se u namirnice koje se često obogaćuju sintetičkim bojilima, posebice takozvanim azo-bojilima. Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te tvari. Netoleranciju možeš prepoznati po simptomima kao što su koprivnjača, astma ili edem kože. Kod djece bi umjetne boje također mogle uzrokovati poremećaje pažnje i hiperaktivnost. Prilikom kupovine pazi da u tvojoj košarici za kupovinu završe samo namirnice s prirodnim bojama.

3. Nitritna sol 

Većina proizvođača hrane koristi nitritnu sol za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako obrađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice te kako bi pojačali aromu i boju. To je mješavina kuhinjske soli i kalijevog ili natrijevog nitrita (E 249 ili E 250).

Kada se ovi proizvodi zagrijavaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji potiču čak i razvoj karcinoma. Konzumacijom ovih mesnih proizvoda pogoduješ i kardiovaskularnim bolestima, i to do 40 posto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umjesto kobasica i sličnih proizvoda.

Je li te iznenadila ovolika količina nezdravih sastojaka u našim svakodnevnim namirnicama? 

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?