Prvi 6431 pregleda 09. lipnja 2023.

Ova starinska pita od sira osvaja na prvi griz!

coolinarika/canva

Pita od sira jedan je od onih klasika koji se vrlo često nađe na hrvatskim stolovima, a ako još nemate recept, na pravom ste mjestu

Sastojci:

TIJESTO:

  • 220 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • Malo korice limuna
  • Vanilin šećer
  • Prašak za pecivo

NADJEV:

  • 500 g svježeg sira
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • Malo limunovog soka
  • Vanilin šećer
  • 30 g šećera
  • Žlica griza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A 🇭🇷❣ (@adrijaanaa_)

Priprema:

Mikserom umuti jaja, šećer i vanilin šećer dok se sve ne sjedini, a potom dodaj ulje, mlijeko, naribanu koricu jednog limuna, prašak za pecivo i brašno. Miksaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. 

Polovicu dobivene smjese izlij u namašćeni protvan i peci 10-ak minuta na 170 °C. ,

U posudi dobro pomiješaj sve sastojke za nadjev. Preko pečenog tijesta premaži nadjev, pa na to izlij i drugu polovicu tijesta.

Kolač peci još otprilike pola sata na 170 °C, a kad se prohladi, uživaj! 

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°