Prvi 1729 pregleda 10. veljače 2024.

Ovaj tiramisu s višnjama i Teraninom doziva proljeće!

tiktok

Na TikTok profilu 'cellulite factory' kreatorice Kristine pronašli smo savršen recept za malo drugačiji tiramisu

U ovaj, osim piškota, kave i mascarpone sira, idu još i višnje te slatki Teranino liker i vjerujemo da će oduševiti sve ljubitelje ovog pića, ali i one koji to možda još nisu, ali će sigurno postati. Pa, evo kako se priprema i što vam je sve za njega potrebno!

Sastojci - za 'kore':

  • 400 grama piškota
  • 350 ml kave (sobne temperature)
  • 70 ml Teranina 
  • kakao za posluživanje

 | Autor: canva canva

Sastojci - za nadjev:

  • 1 staklenka višanja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • malo cimeta
  • 20 grama gustina
  • 50 ml Teranina

Sastojci - za kremu:

  • 4 jaja
  • 120 grama šećera
  • malo ekstrakta vanilije
  • 400 grama mascarpone sira

Priprema:

@cellulite_factory Tiramisu s višnjama i Teraninom Sastojci 400 g piškota 350 ml kave (ili malo više ako želite popiti ostatak), sobne temperature 70 ml Korlat Teranina kakao, za posluživanje nadjev od višanja 1 staklenka višanja 2 žlice smeđeg šećera štapić cimeta 20 g gustina 50 ml Korlat Teranina krema od jaja 4 jaja 120 g šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 400 g mascarpone sira Priprema 1. Višnje ocijedite. Sok od višanja prebacite u tavu ili lonac, dodajte smeđi šećer i cimet te zagrijavajte na vatri do vrenja. U zdjelici sjedinite gustin i Teranino. U zagrijani sok ulijte smjesu gustina i Teranina te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Maknite s vatre, izvadite cimet, umiješajte višnje i ostavite da se ohladi. 2. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke prebacite u zdjelu otpornu na toplinu i dodajte 50 g šećera. Stavite na paru i kuhajte uz neprestano miksanje oko 10 minuta, odnosno dok smjesa ne postane gusta i svijetlo-žute boje. 3. Maknite s vatre i ostavite par minuta sa strane da se ohladi. U ohlađeno umiješajte mascarpone. U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke dok se ne formira mekani šlag. Postepeno dodajte šećer dok se ne formira čvrsti šaum. Nježno umiješajte šaum u smjesu žumanjaka i mascarpone sira. 4. Pripremite si posudu za slaganje tiramisua. U dubljoj i široj zdjelici sjedinite kavu i Teranino. U kavu kratko umočite polovicu piškote i slažite ih u jednom sloju u posudu. Po piškotama rasporedite nadjev od višanja i polovicu kreme. Na kremu poslažite ostatak namočenih piškota te premažite ostatkom kreme. Stavite u hladnjak na 6 sati, najbolje preko noći. #tiramisu #homemade #italy ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

1. Višnje ocijedite. Sok od višanja prebacite u lonac, dodajte smeđi šećer i cimet te zagrijavajte na vatri dok ne zakipi.

2. U zdjelici izmiješajte gustin i Teranino. U zagrijani sok ulijte smjesu gustina i Teranina te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Maknite s vatre, umiješajte višnje i ostavite da se ohladi.

3. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke prebacite u zdjelu i dodajte 50 g šećera. Stavite na paru i kuhajte uz neprestano miksanje oko 10 minuta, ili dok smjesa ne postane gusta i svijetlo-žute boje.

4. Maknite s vatre i ostavite par minuta da se ohladi. U ohlađenu smjesu umiješajte mascarpone.

5. U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke dok se ne formira mekši snijeg. Postepeno dodajte šećer dok se ne formira sada čvršća smjesa. Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu žumanjaka i mascarpone sira.

6. Pripremite posudu za slaganje tiramisua. U dubljoj i široj zdjelici sjedinite kavu i Teranino. U kavu kratko umočite polovicu piškote i slažite ih u jednom sloju u posudu. Po piškotama rasporedite nadjev od višanja i polovicu kreme. Na kremu poslažite ostatak namočenih piškota te premažite ostatkom kreme.

7. Stavite u hladnjak na 6 sati, a najbolje bi bilo preko noći. Uživajte!

Tvoja reakcija?