Prvi 663 pregleda 31. siječnja 2019.

Ove važne stvari su se dogodile na današnji datum

historytechtv/Instagram

Jeste li znali kako su se ovi vrlo važni događaji dogodili upravo na današnji dan?

Današnji datum je u povijesnom smislu prepun važnih događaja koji su izravno ili neizravno imali utjecaja na sve nas i na to kako danas živimo. No, u moru svih tih događaja, mi smo izdvojili 5 najvažnijih i najzanimljivijih!

1. Čimpanza u svemiru 1961. godine

Ham je prvo živo biće ikada poslano u Svemir. Ime je dobio tek po povratku kako se ljudi ne bi previše vezali za njega, ako bi nešto krenulo po zlu. Između 40 treniranih čimpanza, Ham je izabran kao najspremniji. Ham je, nakon povratka iz Svemira, sretno živio još 17 godina u zološkom vrtu kao najpoznatija čimpanza na svijetu.

2. Prvi američi satelit poslan u orbitu 1958. godine

Godine 1957. počela je svemirska trka između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog saveza, nakon što je Sovjetski Savez lansirao satelit Sputnik I. Na današnji dan, 1957. godine, supješno je lansiran prvi američki satelit Explorer I. te ju uz Sputnika bio drugi satelit u Svemiru ikada.

3. Ukinuta Dubrovačka Republika 1808. godine

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Old City and around town . Dubrovnik, Croatia

A post shared by Farai C.🇺🇸🇿🇼 (@iamfarai) on

Dubrovačka Republika nalazila se na jugu Hrvatske, na području Dubrovnika i okolice. Nastala je kao rezultat srednjovjekovne dubrovačke komune. Državu su odlikovale odlične pomorske veze i trgovina. Ukinuo ju je Napoleon Bonaparte i pripojio je svojoj kraljevini Italiji baš na današnji datum 1808. godine.

4. Rođen Franz Schubert 1797. godine

31. siječnja 1797. godine rođen je jedan od najistaknutijih austrijskih skladatelja svih vremena. Iako je njegovo stvaralačko razdoblje trajalo samo 18 godina, itekako se izdvojio svojim talentom i postao jednim od glavnih predstavnika svog razdoblja. Za vrijeme života živio je vrlo skromno u Beču kao učitelj te je tek nakon smrti bio prepoznat kao veliki umjetnik.

 

U novom broju JoomBoos Videostar magazina čitajte najbrutalnije intervjue s Bakom Prase i Dennisom Domianom, otkrijte sve sočne detalje ljubavne priče Nike i Raste, provjerite što vam horoskop sprema na ljubavnom planu u 2019. i nađite još mnogo genijalnih priča. Požurite po svoj primjerak magazina ako ga još niste nabavili, možete ga kupiti na svim kioscima!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Uuuu zanimljivo