Prvi 12797 pregleda 08. rujna 2022.

Ovi događaji slijede nakon smrti kraljice Elizabete II.

theroyalfamily/Instagram

Britanska kraljica Elizabeta II., najdulje vladajući britanski monarh, preminula je danas u 96. godini života. Osim za njenu obitelj koja tuguje za njom, to je potresan događaj i za britansku javnost koji će donijeti velike promijene ne samo u njihovoj zemlji već i u cijelom svijetu. Neke od tih promjena već su se dogodile i u trenutku kraljičine smrti

Tajni kod kojim su britanski službenici, svim osobama bliskima kraljici, dojavili da je preminula, bio je 'London Bridge is down' odnosno, 'Londonski most je pao' kako se, u slučaju prisluškivanja telefonskih linija, javnost ne bi uznemirila prerano, piše British Heritage

Službenu vijest obznanila je sama Buckinghamska palača, a odmah nakon toga, britanska nacionalna televizija BBC odmah je prekinula sav program i obavijestila širu javnost. Nakon što se na televiziji obznanila ova vijest, sav daljnji program posvećen je kraljici i njenom životu. 

Cijelo osoblje Buckinghamske palače sada nosi crnu traku na lijevoj ruci, a voditelji TV programa na svim britanskim televizijama nose crna odijela i crne kravate. 

Kada je riječ o sprovodu, on će se održati tek za deset dana jer će kraljičino tijelo prvo nekoliko dana ležati u Buckinghamskoj palači kako bi se obitelj mogla oprostiti od nje, a nakon toga će biti premješteno u Westminstersku opatiju kako bi joj i javnost mogla odati počast. 

U trenutku kraljičine smrti, novi kralj postao je njen najstariji sin, princ Charles, no njegova krunidba planirat će se tek nekoliko mjeseci nakon kraljičinog sprovoda. 

Za to vrijeme će se morati redizajnirati brojni državni simboli od novčanica i kovanica, do poštanskih marki i drugih memorabilija. Također, morat će se mijenjati i riječi himne koje danas glase 'Bože, čuvaj kraljicu' u 'Bože, čuvaj kralja'.

Tvoja reakcija?