Mikrovalna pećnica odličan je alat kada nam treba brzinski ručak ili moramo nešto na brzinu podgrijati, ali ako je ne koristimo pravilno, može biti i opasna. Evo kojih deset namirnica ne bismo trebali podgrijavati u mikrovalnoj i zašto.
Čili papričice
Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže spoj kapsaicin koji im daje čar u svakom jelu. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice. Stoga, otvoriš li vrata mikrovalne pećnice izlažeš se isparavanjima koja mogu iritirati i opeći pluća, grlo, oči i nos. Ovo je puno sigurniji način da se podgriju čili papričice - peci ih, pirjaj ili grilaj umjesto da ih stavljaš u mikrovalnu, piše Miss Gastro.
Tvrdo kuhana jaja
Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. S obzirom na to da ona ne može izaći iz bjelanjaka, povećava se pritisak. Kad zarežeš (ili još gore, zagrizeš) jaje, para se trenutno oslobađa – a nastala eksplozija može izazvati opekline. Kako pravilno zagrijati tvrdo kuhana jaja: Nareži jaje na četvrtine prije nego što ga zagriješ u mikrovalnoj. No ako imaš nekoliko minuta, radije jaje stavi u šalicu vruće vode i ostavi da odstoji 3 do 5 minuta.
Hranu u posudama od stiropora
Posude od stiropora za hranu iz dostave su zapravo vrsta plastike koja može otpustiti štetne kemikalije u hranu i zrak kada se zagrijava. Također, stiropor u jednokratnim posudama za prenošenje hrane nije stabilan i otporan na toplinu kada se probija mikrovalovima - može se rastopiti ili iskriviti. Kako zagrijavati: Hranu izvadi iz kutije od stiropora u kakvim obično dolazi iz dostave i stavi na stakleni tanjur ili posudu umjesto da se kuha u plastičnoj posudi. Pokrij papirnatim ručnikom i stavi u mikrovalnu na uobičajeni način.
Hranu u posudama s metalnim ručkama
Spremnici za nošenje hrane s ručkama imaju metal koji bi mogao iskriti i izazvati požar. Zato uvijek provjeri piše li na plastičnoj posudi "Sigurno za mikrovalnu" prije nego što je staviš u nju. Kako podgrijati namirnice iz spremnika: Isprazni ostatke u posudu ili tanjur prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Prekrij papirnatim ručnikom da spriječiš prskanje i pucanje. Zagrij prema uputama.
Vodu u šalici
Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici nego čekati da kuhalo za vodu zavrije, ali ova ušteda vremena mogla bi te skupo stajati. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može se brzo pregrijati. Iako možda ne vidiš mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodaš vrećicu čaja, žlicu ili čak i ako samo pomakneš vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati. Pravilan način grijanja vode: Pusti kuhalo za vodu da odradi svoj posao.
Grožđe
Grožđe se u mikrovalnoj pećnici pregrijava, a šećerna pulpa brzo se pretvara u rastaljenu plazmu. Bobice grožđa zbog toga bi mogle eksplodirati u mikrovalnoj pećnici, ili dok miješaš zagrijanu smjesu ili čak i kada je zagrizeš. Kako pravilno zagrijati: Ako želiš zagrijati grožđe, radije ga zapeci u pećnici nekoliko minuta. Također, brzo se može zagrijati i u tavi na srednje jakoj vatri.
Ostaci krumpira
Krumpir često sadrži clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se skuhaju i ne pohrane odmah u hladnjak, spore bakterija se mogu razmnožavati. Zagrijavanjem u mikrovalnoj te se bakterije neće ubiti, pa bi sljedeći dan mogli imati ozbiljne želučane tegobe. Kako pravilno podgrijati: Skuhani krumpir koji se nije pojeo što je prije moguće stavi u hladnjak. Ne ostavljaj ga satima na sobnoj temperaturi. Ponovno ga zagrij u pećnici. Savjet više: ne peci krumpire u ovojnici od aluminijske folije. Prema istraživanjima, lim hvata vlagu i ubrzava rast spora u toplom, vlažnom okruženju. Za hrskaviju koru krumpira, i za dobrobit tvog trbuščića, krumpire peci bez folije.
Prerađeno meso
Slaninu, hrenovke i kobasice treba peći na štednjaku ili u pećnici, a ne u mikrovalnoj. Zagrijavanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja produkata oksidacije kolesterola (COP). COP se povezuje s bolesti srca, a istraživanja pokazuju da bi mogao biti povezan i s upalom, nakupljanjem plaka u arterijama i drugim zdravstvenim stanjima. Kako grijati: Jedna je studija otkrila da pečenje na roštilju također povećava količinu COP-a u mesu, pa bi pečenje u pećnici ili pirjanje moglo biti najsigurnija opcija.
Umak od rajčice
Zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije teško izlaze kroz gusti umak ili oko dijelova sastojaka. Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije - i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina, a sigurno i zamrljane odjeće. Kako pravilno podgrijati: Zagrij bilo koji umak u maloj tavi na štednjaku. To će omogućiti ravnomjerno zagrijavanje, a možeš ga lagano miješati da spriječiš nakupljanje pare.
+ Nikad nemoj grijati praznu mikrovalnu
Nikada ne pali praznu mikrovalnu pećnicu! Bez hrane ili spremnika za apsorbiranje mikrovalova, zrake se odbijaju natrag do magnetrona. To bi moglo oštetiti stroj i čak izazvati požar. Još jednom provjeri je li hrana u mikrovalnoj prije nego što je uključiš.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.