Prvi 2021 pregleda 22. studenoga 2018.

Ovih 10 proizvoda dobivenih od životinja stalno koristimo

youdidnteatthat/instagram

Možda niste znali da su u ovim preparatima životinjski dijelovi...

Rijetko tko čita sastojke šminke prije kupovine, nije li tako? Nakon ovog članka bi se ta praksa mogla promijeniti. One Green Panet donosi popis sastojaka koji se nalaze u kozmetici, a zapravo su dobiveni od životinja. I neki su, moramo priznati, zaista bljak!

1.COCIHNEAL DYE

via GIPHY

Poznat i kao karmin, sve je osim sačinjen od sintetičkih tvari. Crvena, intenzivna boja koja se koristi u većini ruževa za usne i proizvodima za rumenilo dobiva se od insekata! Kornjaši su insekti koji se u Srednjoj i Južnoj Americi hrane kaktusima, a ženke jedu crvene kaktusne bobice - i pogađate, tako nastaje crvena boja!

2.GUANIN

Guano je masa koja uglavnom nastaje raspadanjem izmeta lešina kao što su ona morskih ptica ili iz izmeta šišmiša. Guanin se može pronaći u maskarama, lakovima za nokte i ruževima.

3.LOJ

Loj je zapravo životinjska mast. Također je uobičajeni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda kao što su šminka za oči, ruževi i proizvodi koji služe kao temelj za šminku. Postupak dobivanja loja uključuje prokuhavanje životinjskog trupa dok se ne proizvede masna tvar spremna za dodavanje u kozmetiku i primjenu na lice.

4. ŽELATINA

via GIPHY

Slično kao i loj, želatina se dobiva od kuhane životinjske kože, tetiva, ligamenata i kosti. Može se pronaći u kremama i tretmanima za nokte.

5. LANOLIN (VUNENI VOSAK)

Lanolin je tvar koja se dobiva iz izlučevine ovčje žlijezde lojnice. Prerađivanjem se dobiva sirovi vuneni vosak koji se nakon toga može pronaći u većini ruževa i sredstava za skidanje šminke.

6. SKVALEN

Ova supstanca se dobiva iz jetre morskog psa- da, dobro ste pročitali! Njezin udio možete  pročitati u sastavu nekih ruževa za usne i ostale šminke.

7. AMBRA

via GIPHY

Ambra je žučni sekret koji proizvode ni više ni manje, već kitovi! Koristi se kao dodatak parfemima! Mmm, mirisno!

8. KOLAGEN

Kolagen je dio sjajila za usne, a radi se o vlaknastom proteinu dobivenom iz životinjskog tkiva. Svejedno, nije dokazano kako također ima učinak na vlastitu reprodukciju kolagena.

9. ESTROGEN

Ovaj hormon može se isto tako pronaći u većini parfema, ali i krema kao i  losiona. Estrogen se dobiva estrakcijom urina dobivenog od nosećih konja! Fuj, zar ne?

10. RETINOL

Retinol je snažan izvor vitamina A, ali je gotovo uvijek dobiven iz životinje. Najčešće se nalazi u proizvodima protiv starenja.

Nadamo se da vam nismo previše “uništili” kozmetiku. Hoćete li sada biti pažljiviji pri kupovini iste?

JoomBoos i ove godine organizira najbrutalniji party - VIDEOSTAR PARTY powered by A1 Hrvatska! 16. prosinca u 18h u Tvornici kulture proglasit ćemo Videostar pobjednika i napraviti najveći YouTube party u regiji! Osiguraj svoju ulaznicu na: bit.ly/videostar_partygodine i druži se s JoomBoos youtuberima i onima koji će to uskoro postati. Ovo ne smiješ propustiti! 

 | Autor:

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PaulaEdwards

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>> www.WebJob33.Com
  • mala_loodacha

    omggg ma da??