Sunčano vrijeme je kao stvoreno za boravak u prirodi, a uz to, tradicionalno, ide i druženje s prijateljima uz roštilj
Ako niste sigurni što biste poslužili od priloga uz meso s roštilja, na pravom ste mjestu! Donosimo vam čak 5 odličnih prijedloga.
COLESLAW SALATA
Sastojci:
- Manja glavica kupusa
- 2 do 3 mrkve
- Luk i celer
- Sol
- Preljev po želji
PRELJEV:
- 230 g majoneze
- 60 ml bijelog vina ili octa
- Žlica šećera
- Žličica soli
Priprema:
Prvo prepolovi kupus, oguli i odbaci nekoliko tankih vanjskih slojeva. Svaku polovicu nareži na četvrtine, a zatim izreži čvrstu jezgru u sredini. Svaku četvrtinu nareži poprečno na tanke komade ili naribaj.
Prebaci ga u veliku zdjelu. Po želji posoli kupus kako bi omekšao, ali ga kasnije isperi.
Mrkvu oguli, a zatim ju nareži ili naribaj na vrlo male trakice. Dodaj ju u zdjelu s kupusom i dobro promiješaj. Nasjeckaj dodatno povrće po želji.
Sve sastojke za preljev stavi u malu zdjelu i umuti da se sjedine. Probaj i po potrebi začini s više soli, šećera ili octa.
Umakom prelij naribano povrće, dobro promiješaj i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena prije posluživanja, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Kako bi postigla dodatnu kremoznost, prije posluživanja preko salate dodaj još malo umaka.
ŠOPSKA SALATA
Sastojci:
- Paprika
- Rajčica
- Krastavci
- Ljubičasti luk
- Feta sir
- Začini
- Ulje, ocat
Priprema:
Povrće očistiti i narezati na kockice. Feta sir narezati na kockice, a manji dio ostaviti sa strane.
Povrće rasporediti u veću posudu, dodati sir, ocat, ulje, papar i sol pa dobro sve izmiješati.
Na vrh staviti ostatak sira, dobro rashladiti i poslužiti.
KREMASTI KUKURUZ
Sastojci:
- 1 kg kukuruza šećerca iz konzerve, ocijeđenog
- 2/3 šalice vrhnja za kuhanje
- Žlica šećera
- Pola žličice soli
- Pola žličice papra
- 120 g maslaca
- 220 g krem sira
Priprema:
Stavi kukuruz u lonac kuhati. Dodaj vrhnje za kuhanje, šećer, sol i papar. Promiješaj da se sjedini.
Dodaj maslac narezan na kockice i krem sir. Stavi poklopac i kuhaj dok se sastojci ne povežu.
Kušaj da vidiš jesu li potrebni dodatni začini. Kuhaj još desetak minuta na visokoj temperaturi ili dok ne postigneš željenu gustoću.
Kremasti kukuruz prebaci u zdjelu za posluživanje i po želji ukrasi svježim crnim paprom i vlascem.
SOTIRANE TIKVICE S ČEŠNJAKOM I MASLACEM
Sastojci:
- Pola kg tikvica
- Žlica maslaca
- Žlica mljevenog češnjaka
- Sol, papar
- 1 mladi luk
- 25 g ribanog parmezana
- Malo limunovog soka
Priprema:
Na tebi je kako ćeš narezati tikvice. Kolutiće, polumjesece ili kockice.
Nakon što otopiš maslac, na njega stavi tikvice i češnjak te peci povremeno miješajući.
Pričekaj da omekšaju i porumene, zatim ih začini i posipaj začinima te sirom i mladim lukom. Posluži i uživaj!
ZAPEČENI GRAH
Sastojci:
- 150 g debelo narezane slanine
- 2 luka
- 2 režnja češnjaka
- 400 g graha, ispranog i ocijeđenog
- 200 g umaka od rajčice
- Žlica brašna
- List lovora
- Žličica soli
- Šalica vode
- Papar
Priprema:
U dubokoj tavi ili loncu preprži slaninu. Često je okreći da ne zagori. Dovoljno je 5 minuta ili dok ne porumeni.
Odlij i baci otprilike polovicu masnoće. Dio slanine ostavi sa strane, za posipanje po vrhu na kraju.
U lonac dodaj polovicu luka, ocijeđeni grah, umak od rajčice, brašno, lovorov list, sol i vodu. Pusti da lagano kuha na srednjoj vatri.
Poklopi lonac i kuhajte 25 do 30 minuta, ili dok umak ne postane gust. Ako ti se čini da se umak ne zgušnjava, ukloni poklopac tijekom zadnjih 5 minuta kuhanja.
Uživaj!
Sve recepte možete pronaći na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.