Prvi 1456 pregleda 30. svibnja 2023.

Ovih 5 priloga odlično će pasati uz roštilj!

Canva

Sunčano vrijeme je kao stvoreno za boravak u prirodi, a uz to, tradicionalno, ide i druženje s prijateljima uz roštilj

Ako niste sigurni što biste poslužili od priloga uz meso s roštilja, na pravom ste mjestu! Donosimo vam čak 5 odličnih prijedloga.

COLESLAW SALATA

Sastojci:

  • Manja glavica kupusa
  • 2 do 3 mrkve
  • Luk i celer
  • Sol
  • Preljev po želji

PRELJEV:

  • 230 g majoneze
  • 60 ml bijelog vina ili octa
  • Žlica šećera
  • Žličica soli

Priprema:

Prvo prepolovi kupus, oguli i odbaci nekoliko tankih vanjskih slojeva. Svaku polovicu nareži na četvrtine, a zatim izreži čvrstu jezgru u sredini. Svaku četvrtinu nareži poprečno na tanke komade ili naribaj.

Prebaci ga u veliku zdjelu. Po želji posoli kupus kako bi omekšao, ali ga kasnije isperi.

Mrkvu oguli, a zatim ju nareži ili naribaj na vrlo male trakice. Dodaj ju u zdjelu s kupusom i dobro promiješaj. Nasjeckaj dodatno povrće po želji.

Sve sastojke za preljev stavi u malu zdjelu i umuti da se sjedine. Probaj i po potrebi začini s više soli, šećera ili octa.

Umakom prelij naribano povrće, dobro promiješaj i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena prije posluživanja, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Kako bi postigla dodatnu kremoznost, prije posluživanja preko salate dodaj još malo umaka.

ŠOPSKA SALATA

Sastojci:

  • Paprika
  • Rajčica
  • Krastavci
  • Ljubičasti luk
  • Feta sir
  • Začini
  • Ulje, ocat

Priprema:

Povrće očistiti i narezati na kockice. Feta sir narezati na kockice, a manji dio ostaviti sa strane.

Povrće rasporediti u veću posudu, dodati sir, ocat, ulje, papar i sol pa dobro sve izmiješati.

Na vrh staviti ostatak sira, dobro rashladiti i poslužiti.  

KREMASTI KUKURUZ

Sastojci:

  • 1 kg kukuruza šećerca iz konzerve, ocijeđenog
  • 2/3 šalice vrhnja za kuhanje
  • Žlica šećera
  • Pola žličice soli
  • Pola žličice papra
  • 120 g maslaca
  • 220 g krem sira

Priprema:

Stavi kukuruz u lonac kuhati. Dodaj vrhnje za kuhanje, šećer, sol i papar. Promiješaj da se sjedini.

Dodaj maslac narezan na kockice i krem ​​sir. Stavi poklopac i kuhaj dok se sastojci ne povežu.

Kušaj da vidiš jesu li potrebni dodatni začini. Kuhaj još desetak minuta na visokoj temperaturi ili dok ne postigneš željenu gustoću.

Kremasti kukuruz prebaci u zdjelu za posluživanje i po želji ukrasi svježim crnim paprom i vlascem.

SOTIRANE TIKVICE S ČEŠNJAKOM I MASLACEM

Sastojci:

  • Pola kg tikvica
  • Žlica maslaca
  • Žlica mljevenog češnjaka
  • Sol, papar
  • 1 mladi luk
  • 25 g ribanog parmezana
  • Malo limunovog soka

Priprema:

Na tebi je kako ćeš narezati tikvice. Kolutiće, polumjesece ili kockice.

Nakon što otopiš maslac, na njega stavi tikvice i češnjak te peci povremeno miješajući.

Pričekaj da omekšaju i porumene, zatim ih začini i posipaj začinima te sirom i mladim lukom. Posluži i uživaj!

ZAPEČENI GRAH

Sastojci:

  • 150 g debelo narezane slanine
  • 2 luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g graha, ispranog i ocijeđenog
  • 200 g umaka od rajčice
  • Žlica brašna
  • List lovora
  • Žličica soli
  • Šalica vode
  • Papar

Priprema:

U dubokoj tavi ili loncu preprži slaninu. Često je okreći da ne zagori. Dovoljno je 5 minuta ili dok ne porumeni.

Odlij i baci otprilike polovicu masnoće. Dio slanine ostavi sa strane, za posipanje po vrhu na kraju.

U lonac dodaj polovicu luka, ocijeđeni grah, umak od rajčice, brašno, lovorov list, sol i vodu. Pusti da lagano kuha na srednjoj vatri.

Poklopi lonac i kuhajte 25 do 30 minuta, ili dok umak ne postane gust. Ako ti se čini da se umak ne zgušnjava, ukloni poklopac tijekom zadnjih 5 minuta kuhanja. 

Uživaj!

Sve recepte možete pronaći na miss7gastro.

 


 


 


 


 

Tvoja reakcija?