Prvi 1393 pregleda 03. listopada 2023.

Ovo je sedam mogućih razloga zašto se budite natečeni

Canva

Nakon spavanja vam je lice natečeno? Evo što su mogući uzroci

SLANI ILI SLATKI OBROK ZA VEČERU

Stručnjaci objašnjavaju da velike količine natrija i šećera mogu uzrokovati zadržavanje tekućine, zbog čega ujutro možete imati podbuhlo lice. Oticanje bi osobito moglo biti jako oko očiju, trbuha, na rukama i stopalima, prenosi miss7zdrava.

Ovaj problem možete riješiti tako da pijete puno vode što će potaknuti vaše tijelo da izbaci višak tekućine koju zadržava i time smanjiti natečenost.  

ALKOHOL

Alkohol u početku djeluje kao diuretik što potiče vaše tijelo da izbaci više tekućine zbog čega može doći do dehidracije. Kao rezultat toga, vaše će tijelo više raditi kako bi zadržalo što više tekućine, ostavljajući vas podbuhlim i natečenim.

Kao i u prethodnom slučaju, voda vam može pomoći. Uzimanje više tekućine poslat će vašem tijelu signal da niste dehidrirani, a zauzvrat će osloboditi višak vode koji zadržava.

 | Autor: Canva Canva

PREVIŠE SNA

Previše sna može uzrokovati zadržavanje tekućine u licu. Ležanje potrbuške satima može uzrokovati nakupljanje tekućine u licu. Osim toga, tako zadržavate dodatnu vodu jer niste još obavili malu nuždu. No, otečeno lice trebalo bi nestati nakon što ustanete i počnete se kretati. National Library of Medicine preporučuje uzimanje dodatnog jastuka jer će spavanje na povišenom spriječiti nakupljanje viška tekućine oko vašeg lica i očiju. Osim toga, spavanje na leđima ili na boku također može umanjiti zadržavanje tekućine u licu.

MENSTRUACIJA

Hormonske promjene koje se javljaju u danima ili tjednu prije menstruacije mogu učiniti vaše lice podbuhlim (kao i ostatak tijela). Također je normalno imati promjene raspoloženja, razdražljivost, žudnju za hranom, osjetljivost grudi, glavobolje i umor koji su samo neki od najčešćih simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS).

Nadutost zbog PMS-a možete ublažiti tako da pazite na unos soli i ograničite unos kofeina i alkohola. Američko društvo porodničara i ginekologa savjetuje da obavezno napunite tanjur korisnim ugljikohidratima bogatim vlaknima poput cjelovitih žitarica, graha, leće i povrća. Ove namirnice mogu umanjiti žudnju za slanom ili slatkom hranom koja može pogoršati natečenost.

KONTAKTNI DERMATITIS

Ako ste se probudili s natečenim licem uz crvenilo, svrbež ili iritaciju, možda imate alergijsku reakciju. Grinje, dlaka kućnih ljubimaca i novi deterdženti za pranje posteljine ili jastuka su uobičajeni krivci. Krivci mogu biti i nova krema za lice ili pak nakit. Hladni oblozi i nanošenje kreme s hidrokortizonom mogu vam pomoći u uklanjanju otekline i ublažavanju svrbeža.

Također kremu prije nanošenja možete staviti u hladnjak kako bi bila dodatno umirujuća. A ako možete identificirati uzročni alergen, svakako ga izbjegavajte. Vaša bi koža trebala izgledati i osjećati se bolje za nekoliko dana. 

 | Autor: Canva Canva

INFEKCIJA

Infekcije sinusa, zuba pa čak i teške akne mogu uzrokovati upalu na licu ili oko njega, a ostali simptomi ovisit će o vrsti infekcije koju imate. Infekcije sinusa mogu uzrokovati začepljenost i bol ili pritisak oko nosa ili ispod očiju, dok infekcije zuba obično uzrokuju bol i osjetljivost u ustima.

Akne su obično obilježene bolnim crvenim prištićima koji mogu biti ispunjeni gnojem. Potražite liječničku pomoć ako infekcija uzrokuje oticanje lica. Liječnik može odrediti što je uzrok infekcije i vrstu liječenja koja je potrebna, poput antibiotika za infekciju sinusa ili stomatološki zahvat za infekciju zuba. Ako su to akne i smetaju vas, razmislite o posjetu dermatologu.

APNEJA

Apneja za vrijeme spavanja može uzrokovati glasno hrkanje i umor tijekom dana ili glavobolju, ali i natečeno lice ujutro.Svatko može patiti od apneje za vrijeme spavanja, no najčešće se javlja kod starijih ili pretilih osoba.

Posjetite svog liječnika ako osjetite simptome apneje za vrijeme spavanja. Blagi simptomi često se mogu kontrolirati gubitkom težine ili promjenom položaja spavanja. Ako su vaši simptomi ozbiljni, liječnik vam može preporučiti uređaj za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima (engl. continuous positive airway pressure ili CPAP) kako bi vam dišni putovi ostali otvoreni dok spavate.

 | Autor: Canva Canva





 

Tvoja reakcija?