Prvi 1519 pregleda 03. svibnja 2020.

Ovih pet laži ljudi izgovaraju nesvjesno

canva, JoomBoos

Laganje je ružna navika i nitko ne voli imati lažljivca u svom životu. Ipak, nema svaka laž jednaku težinu.

Istraživanja su pokazala da čovjek u danu može slagati do čak 200 puta, a zanimljiva je činjenica da velik broj ‘sitnih’ laži izgovaramo čak nesvjesno.

Kako piše YourTango, postoji pet vrsta laži koje možemo izgovoriti, a da toga nismo ni svjesni.

1. Manipulacija 

Znate one situacije kada se posvađate s partnerom i kasnije frendovima prepričavate što se dogodilo, tražeći od njih da stanu u vašu obranu. U tom trenutku ćete vrlo vjerojatno ispričati samo svoju stranu priče i očekivati od sugovornika odgovor na pitanje ,,Jesam li ja u pravu?’’. S obzirom da niste ispričali i drugu stranu priču i na neki način ste izmanipulirali sugovornika kako bi vam stao u obranu, i to je jedan oblik laganja.

via GIPHY

2. Izostavljanje detalja

Ako vas vaš trener pita što ste sve danas jeli, a vi “slučajno” izostavite čokoladni frape, trebamo li objašnjavati zašto je to laganje? Slično je ako u gradu slučajno naletite na bivšeg partnera i odlučite popiti kavu s njim, a na kraju dana to ne spomenete sadašnjem partneru nakon što vas on pita kako ste proveli dan. Prešućivanje se jednostavno izjednačava s laganjem.

via GIPHY

3. Pretjerivanje

Osobe sklone hvalisanju su također sklone i pretjerivanju prilikom prepričavanja neke priče. Nažalost, takve osobe nisu baš omiljene u društvu i često se etiketiraju kao ‘lažljivci’. Dečki najčešće pretjeruju oko broja partnerica ili sportskih uspjeha dok cure to rade kada su u pitanju odnosi i konflikti s drugim osobama.

via GIPHY

4. Uljepšavanje prošlosti

Ponekad nismo spremni iskreno reći sve o sebi kako nas ne bi osuđivali. Svatko je od nas napravio nešto pogrešno u životu i nitko nije savršen, ali ukoliko nas neka nova osoba u našem životu pita o našoj prošlosti, a mi poprilično uljepšamo svoj ‘životopis’, to bi značilo da od starta nismo iskreni i lažemo o sebi.

via GIPHY

5. Trač

Trač o nekome može i ne mora biti istinit (najčešće je preoblikovan) tako da je samo prenošenje informacije za koju nismo sigurni je li istinita, u jednu ruku laganje.

via GIPHY

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?