Prvi 811 pregleda 13. studenoga 2023.

Ovo 4 pozitivne 'ovisnosti' vaš život čine boljim i ljepšim

Canva

Ovisnosti se obično smatraju ponašanjima koja nam štete, no postoje neke ovisnosti koje mogu izrazito pozitivno utjecati na nas i naš život.

Kod negativnih ovisnosti, štetni učinci su veći od uzbuđenja ili olakšanja koje ovisnost privremeno nudi. Kada govorimo o pozitivnim ovisnostima, kod njih je potreba za dopaminom također velika, ali one sa sobom ne nose negativne zdravstvene ili društvene posljedice. Uključivanje u pozitivne ovisnosti stvara korisne nusprodukte koji na neki način služe vašem životu.

Ovo su četiri pozitivne 'ovisnosti' koje život čine boljim:

1. Majstorstvo u vašoj karijeri

Razvijanje majstorstva zahtijeva tisuće sati, mentorstvo i naporan rad. Vaši napori se ovdje u konačnici vraćaju u obliku vaše dugoročne sreće i ispunjenja. Postoji nekoliko primarnih načina na koje se visoka razina dopamina aktivira prirodno bez ikakvih tvari. Jedan je kroz vježbanje, a drugi je napredak prema cilju i postizanje cilja. 

Postanite ovisni o tome da dajete sve od sebe i budete najbolji, bez obzira na radno mjesto. Osim toga, novac pritječe ljudima koji su organizirani i vrijedni. Previše je ljudi usredotočeno na to da rade dovoljno da budu zapošljivi, dok je premalo onih koji su usredotočeni na to da budu nezamjenjivi zbog svoje vještine, predanosti i kreativnosti.

 | Autor: Canva Canva

2. Ušteda novca i donošenje pametnih financijskih odluka

Ozbiljno shvaćanje novca odraz je ozbiljnog shvaćanja sebe i svog uspjeha. Ne samo da ćete na kraju imati više u banci, nego ćete se osjećati moćnije i zrelije. Donošenjem pametne financijske odluke i dobivanjem uspjeha od toga osjećate se kao da preuzimate kontrolu nad svojim životom.

Ostvarivanje pobjeda s novcem zahtijeva energiju, što znači da morate učiniti neke kompromise i žrtve kako biste uspjeli u tome.

Počnite posvećivati više pozitivne pozornosti novcu. Pratite kamo ide i odakle dolazi. Razmislite o načinima na koje možete zaraditi više. Ukoliko ste u mogućnosti, odvojite novac svaki mjesec i razmislite o opcijama ulaganja.

 | Autor: Canva Canva

3. Vježbanje za tijelo i um

Uz postizanje ciljeva, tjelovježba je drugi primarni način na koji možete prirodno aktivirati visoku razinu dopamina. Dopustite sebi da uživate u tome da se osjećate i izgledate dobro.

Osim što tjelovježba odlično utječe na vaše tijelo, ona također stvara izvrstan um. Vaše samopouzdanje, stav i vjera u ono za što ste sposobni dobivaju poticaj i snagu. Postajete otporniji na životne poteškoće. Ako gledate dugoročno, njegovanje ove ovisnosti uvelike će se isplatiti jer možete održavati mobilnost i gipkost kako starite.

 | Autor: Canva Canva

4. Zdrav način života i prehrane

Zdrava prehrana jedan je od ključnih faktora za cjelokupno zdravlje tijela i uma. Pravilnom prehranom i unošenjem zdravih namirnica ulažete ne samo u sadašnjost, već i u budućnost, piše YourTango.

Tvoja reakcija?