U tradiciji su se hercegovački uštipci pripremali bez jaja i bez vrhnja, ali čep rakije lozovače nije se smio izostaviti. Ovo jednostavno jelo od prženog tijesta rado se jede i danas, i to ne samo na Fašnik
Da napraviš ovu finu karnevalsku poslasticu trebat će ti oko pola sata, a navedena količina bit će dovoljna za 8 porcija od kojih svaka iznosi oko 400 kalorija. Hercegovački uštipci jednostavno se pripremaju, i može ih bez problema napraviti i kulinarski početnik.
Sastojci:
- 2 jaja
- 500 g pšeničnog brašna
- 2 dl kiselog vrhnja sa 20 % mliječne masti
- 1 žličica soli
- 2,5 dcl biljnog ulja
- 1 žlica (ili 1 čep) rakije
Priprema:
Pjenasto umiješaj jaja i dodaj im brašno i sol. Postupno dodaj umućeno kiselo vrhnje, koje je prethodno bilo na sobnoj temperaturi. Neka smjesa bude dovoljno gusta, da se može grabiti žlicom.
Zagrij ulje u dubokoj tavi i žlicom sipaj smjesu te prži uštipke s jedne i druge strane. Savjet više: Bitno je pripaziti na temperaturu ulja – ono ne smije biti prevruće kako uštipci ne bi prerano dobili tamnu boju, a iznutra ostali sirovi.
Dobro je prilikom prženja uštipaka uvijek imati pri ruci malo vode – ako se tijesto previše zgusne, da ga možeš razrijediti.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.