Prvi 3522 pregleda 13. veljače 2018.

Ovo su 5 najvećih zrakoplovnih katastrofa

claude_dasse@instagram

Nemoj čitati ovo ako uskoro moraš letjeti avionom.

Bojite li se letenja? Ako je odgovor potvrdan možda je bolje da ovo preskočite...

 

1. 9/11 letovi

Ovi avioni zaslužni su za najgoru nesreću u povijesti letenja. Dva leta, let American Airlinesa broj 11 i let United Airlinesa broj 175 zaletjeli su se u zgrade World Trade Centera, a zgrade su se na mjestu srušile. Ubijeno je 1700 ljudi.

2. Nesreća u zračnoj luci Tenerife

Ova nesreća smatra se najgorom avionskom nesrećom u povijesti. Tog kobnog dana, 27. ožujka 1977., kao da je sve bilo predodređeno za katastrofu. Oba Boeinga 747, KLM-ov i Pan Amov trebali su sletjeti na Gran Canariu ali je zračna luka trenutno bila zatvorena zbog terorističke prijetnje pa su oba zrakoplova preusmjerena na omalenu zračnu luku Tenerife.  Zatim je uslijedio cijeli niz nesporazuma i pogrešnih tumačenja.  Pan Amov zrakoplov je dobio naređenje da taksira istom pistom sa koje je KLM polijetao ali da na trećem skretanju skrene na drugu pistu. Posada Pan Ama je prošla prva dva skretanja uspješno ih identificirajući ali trećeg je promašila zbog magle. Istovremeno je posada KLM-a krivo protumačila uspute iz kontrolnog tornja misleći da su dobili dozvolu da polijetanje, piše Kult.

Boeing 747 KLM-a kroz maglovitu pistu počeo je ubrzavati za polijetanje. Već kada se približavao brzini dovoljnoj za polijetanje, iz magle je izronio Boeing 747 Pan Ama na letu za Los Angeles. Pilot KLM-a je pokušao podići nos kako bi preletio Pan Am-ov Jumbo jet ali je bilo prekasno.

Svih 248 putnika i člana posade KLM-a su poginula kao i 335 putnika Pan Am-ova zrakoplova. Nevjerojatno ali 70 osoba iz američkog zrakoplova je pravim čudom preživjelo katastrofu.

3. Let 123 Japan Airlinesa

U vrijeme Obnona, japanskog praznika, svi su blagdan provodili u društvu svojih obitelji pa je tako i Japan Airlinesov let 123 iz Tokija za Osaku bio pun. Čak 521 putnika i članova posade bilo je u  Boeingu 747. Zatim je sve eksplodiralo. U eksploziji je uništen dio vertikalnog stabilizatora, ali i sve upravljačke žice pa je zrakoplovom bilo nemoguće upravljati. Piloti su se pune 32 minute borili kako bi uspjeli kontrolirati avion. Nisu uspjeli. Preživjele su četiri putnice. 

 

 

4. Charkhi Dadri nesreća koja se dogodila usred zraka

Ova nesreća broji 349 poginulih. Ovo je najgora nesreća koja se desila u zraku u cijeloj povijesti. Dva aviona zabili su se jedan u drugi zapadno od New Delhija. Svi na oba leta su poginuli. Najveći problem je bio to što piloti nisu razumjeli engleski i nisu razumjeli signale koji su im bili poslani. 

5. Ermenonvilleska zračna nesreća 

Marokanski nosač prtljage nije razumio upute o kvakama koje su pisale na engleskom i turskom, pa su se kvake usred letenja otkinule. Avion se srušio u Ermenonville šumi kod Pariza. Bilo je 349 poginulih.

 

The abandoned plane wreck on the desolate Sólheimasandur black sand beach. The breathtaking scenery is actually like from a science fiction movie, so surreal and beautiful. Prepare yourself for a long walk, to get to the plane you need to hike for 40mins (4km). #iceland #planewreck #solheimasandurplanewreck #earthofficial #nakedplanet #wildernessculture #liveoutdoors #wonderplaces #theglobewanderer #discoverearth #keepitwild #exploremore #liveauthentic #lifeofadventure #beatifuldestinations #travel #travelblogger #naturelovers #instatravel #wonderlust #strangertrips #hikingadventures #seetheworld #travelphotography #worldtraveler #follow4follow #blacksandbeach #planecrash #breathtaking #sunset

A post shared by 🦁🌹Stranger_Trips 🌏✈️ (@stranger_trips) on

 

Pogledaj neke avionske nesreće uhvaćene na kameri:

 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima!

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell


MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN! 

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Avatar miss

    miss

    Zato se ja ne vozim avijonom
  • leoni98

    I onda netko kaže da su avioni sigurni! A kad se sruši avion svi poginu!