Prvi 1517 pregleda 17. travnja 2022.

Ovo su najzanimljiviji uskršnji običaji diljem svijeta

lucybrownphotoart, nordicmood/Instagram/Canva

Od maskiranja u vještice pa sve do 15 tisuća iskorištenih jaja za omlet, uskršnji običaji diljem svijeta se zaista razlikuju, a mi smo za vas izdvojili one najzanimljivije. I najneobičnije...

Finska

Kako piše Womansday, u Finskoj je tradicija da se djeca, osobito djevojčice, odijevaju u 'uskršnje vještice' tako što nose šarenu odjeću, a na licu su im iscrtane pjegice. Ove male 'vještice' na Cvjetnicu obilaze kuće noseći grane cica-maca koje su ukrašene šarenim perjem i krep papirom. Svakome tko im otvori vrata, odrecitirat će pjesmicu za blagoslov pa će zauzvrat dobiti čokoladna jaja. 

Južna Gvatemala

Stanovnici Antigue u južnoj Gvatemali tijekom Velikog tjedna ulice ovog grada prekrivaju šarenim 'tepisima' kako bi se pripremili za procesiju na Veliki petak. Ovi 'tepisi' napravljeni su od cvijeća, obojene piljevine, voća, povrća i cvijeća. 

Također, 'tepisi' se rade 24 sata prije procesije kako bi namirnice ostale svježe.

Francuska

Ako vas put ikada nanese u francuski grad Haux u vrijeme Uskrsa, ponesite vilicu sa sobom jer vas na glavnom gradskom trgu čeka obilna gozba. Naime, ovdje se svake godine na Uskrsni ponedjeljak peče ogromni omlet. I to zaista ogromni.

Za ovaj omlet se svake godine iskoristi više od 15 tisuća jaja, a može nahraniti više od tisuću ljudi.

I? Koja vam je od ovih tradicija najbolja? Ili ipak više volite naše domaće tradicije? 

 

Pogledajte prvu epizodu dramatičnog JoomBoos Videostar showa!

 | Autor:

Tvoja reakcija?