Prvi 2018 pregleda 15. studenoga 2018.

Ovo su nekad bili lijekovi, a mi ih danas jedemo!

ddd_ddda__ / instagram

Za neke od ovih proizvoda možda i znate, ali neki će vas iznenaditi

Kada uzmemo neku namirnicu u ruke, eventualno pogledamo njezin sastav i nutricionističku vrijednost. No tko razmišlja o njezinom porijeklu? Rekli bismo nitko ili vrlo mali broj ljudi. Sležete li se?

Možete li si zamisliti kako su neke od vaših najdražih namirnica koje svakodnevno koristite nekada imale potpuno drugačiji sastav i primjenu? Štoviše, možete li zamisliti da su iste služile za liječenje raznih bolesti? Bright Side donosi nevjerojatne činjenice o ovih 9 namirnica koje su u prošlosti služile upravo u medicinske svrhe.

1. GRAHAM KREKERI

Recept za Graham krekere osmislio je 1829. godine prezberitarijanski svećenik Sylvester Graham od kuda dolazi i ime. Graham je bio veliki pobornik vegetarijanstva i veliki protivnik alkohola. Osmislio je svoju dijetu, a krekeri su bili glavni sastojak iste. Njegova dijeta je za cilj imala spriječiti želju za hranom. Kreker je služio kako bi zavarao glad. Iako je i za života imao mnogo sljedbenika, krekeri su pravu popularnost stekli tek nakon njegove smrti 1851. godine.

2. KUKURUZNE PAHULJICE

Jedni od Grahamovih sljedbenika bili su braća Dr. John i Will Keith Kellog. No, za razliku od Grahama, oni su kukuruzne pahuljice slučajno otkrili. Jednom prilikom su slučajno ostavili komadiće pšenice na štednjaku i otišli na posao. Međutim, umjesto da bace u smeće ono što ih je dočekalo, odlučili su degustirati to isto. Ugodno su se iznenadili okusom koji ih je dočekao. Napravili su par preinaka u receptu i napravili mini revoluciju u gastronomiji. Kasnije su se kukuruzne pahuljice prodavale pod brendom Kellog`s Corn Flakes (Kelloggove kukuruzne pahuljice) kao dio Grahamove dijete pod motom kako smanjuju depresiju i "mentalno destruktivno" ponašanje.

3. SALISIBURY ODREZAK

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Southwest Salisbury Steaks. Perhaps a better title would have been "Next Level Salisbury Steaks". I guarantee, you've never had the classic dish served up like this. Those oval beef patties are seasoned with the bold flavors of the Southwest (chili, cumin, garlic, onion) and then seared to ensure juicy nuggets of flavor adhere to the bottom of the skillet. Then, in a flash, a fiery gravy swoops in to pick up those caramelized bits and incorporate them in a remarkable sauce. It's layer upon layer of heat AND flavor. And it's all ready in less than 30 minutes. 🌶💪🍴#dinner #salisburysteak #mybluprint #f52grams #feedfeed #eeeeeats #instayum #instagood #foodstagram #yummy #foodblogger #foodporn #instafood #food #gloobyfood #craftsy #feedfeed #foodblogfeed #buzzfeast #buzzfeedfood #buzzfeedtasty

Objavu dijeli Robin Miller (@robinvmiller)

Dr. James Salisbury služio je kao liječnik za vrijeme Američkog civilnog rata. Tada je dizenterija bila učestala i predstavljala je veliki problem. Doktor je 1888. godine došao do rješenja problema. Osmislio je jelo koje je trebalo suzbijati probavne probleme. Riječ je o Salisibury odresku. Bio je to spoj aromatiziranog mljevenog mesa koji se kuhao, a zatim bivao preliven smeđim umakom. Doktorova preporuka bila je kako se treba jesti 3 puta dnevno kako bi jelo imalo učinka na dizenteriju, ali i ostale bolesti.

4. 7-UP

1923. godine, 7-UP imao je namjenu energetskog napića. Služio je za poboljšanje raspoloženja i povećanje energije. U sebi je sadržavao litij citrat koji je bio zaslužan za takav učinak. Litij citat je poznati spoj za suzbijanje loših psihičkih stanja. Takav se prodavao sve do 1950. godine. 2006. godine formula se prilagodila kako bi se mogao prodavati kao 100%-tni prirodni napitak.

5. DR. PEPPER

Dr. Pepper kreiran je sa strane Brooklynskog farmaceuta. Kako bi testirao svoe novo piće, najprije ga je ponudio Wade Morrison trgovini koja je odlučila piće pustiti u prodaju. Ubrzo je novo piće bilo dostupno kao "tonik za mozak" pod imenom "Waco". Tek kasnije se preimenovalo u Dr.Pepper

6. GOO- GOO CLUSTERS

Tijekom 1920.-ih i 1390.-ih Goo- goo slatkiši su bili poznati kao "hranjivi slatkiš za siću". Visokokalorični slatkiš punjen nugatom, karamelom, prženim kikirikijem prekriven mliječnom čokoladom bio je poznat kao jeftin i dragocijen izvor energije što, pogotovo radničkoj klasi, bilo veoma bitno.

7. ŠTRUDLE OD SMOKAVA

U 19. stoljeću su mnogi doktori većinu bolesti povezivali s probavnim problemima. Zbog toga su preporučali konzumiranje keksa i voća na dnevnoj bazi. Charles Roser je 1891. izumio mašinu koja je spajala to dvoje i dobio savršen spoj.

8. DIGESTIVE BISCUITS

Još jedan proizvod u nizu koji je bio osmišljen s ciljem suzbijanja probavnih problema. Recept su 1839. godine osmislila 2 škotska doktora. Tada su ti keksi sadržavali velike količine sode bikarbone kako bi mogli utjecati na zdravlje. McVitie`s, tvrtka koja ih danas masovno prodaje, zadržala je naziv keksa "digestive" u sebi, ali u njima nema više ništa što bi moglo utjecati na probavu ili zdravlje općenito.

 Fotkaj se sa svojim brojem JoomBoos Videostar magazina kao što je to napravio Dennis Domian i objavi fotku na svom Instagramu uz hashtag #videostarmagazin (stavi profil na javno), i možda bas ti osvojiš JoomBoos poklon paket!  Požuri, petkom biramo tjednog pobjednika!

 

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tenaguga123

    Coca Cola je bila lijek protiv anemije jedno vrijeme, btw strasna cinjenica o coca coli je da su znanstvenici u svim zemljama proucavali sastav i da su u svakoj boci nasli tragove kokaina (coke)
  • mala_loodacha

    nisam imala pojma za neke :O