Prvi 571 pregleda 07. lipnja 2019.

U ovom gradu sunca nema mjesecima. Ali, imaju ogledala

bergitborhaug/Instagram

Zamisli da sedam mjeseci u godini ne vidiš ni tračak sunca? Bilo nam je dosta i ovih nekoliko tjedana kiše da 'poludimo', pa nam je jasno zašto su se stanovnici ovog mjesta dosjetili ideje kako prizvati sunce, kad im ono već samo ne dolazi.

Kišu je lijepo promatrati kada nigdje ne moraš ići i ništa ne moraš raditi, zar ne? Čim sunce proviri odma smo boljeg raspoloženja, ali i zdravlja. Zato smo sretni što nas je zadnjih dana (barem većinu vremena) počastilo i napokon izašlo. 

No, stanovništvo mnogih svjetskih gradova živi bez vitamina D koji je ključan za zdravlje. Vitamin D na stranu, možeš li se zamisliti da živš bez sunca čak pet mjeseci u godini? Ni mi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Artur Rosin (@artrosart)

Jedan od takvih gradova je i Rjukan, koji je oko tri sata udaljen od Osla u Norveškoj. Jedan je od najmračnijih gradova na Zemlji. U njemu živi nešto manje od 4.000 stanovnika, a ime je dobio po Rjukan slapovima. 

Iako imaju dan i noć kao i svi drugi, grad od rujna do ožujka nema direktnog sunca. Kako je to moguće? Okružuju ga planine pa je zbog toga grad nema izravan doticaj sa suncem, javlja Bored Panda

No, Norvežani su se dosjetili načina kako imitirati sunce. Riječ je o solarnim ogledalima koja se nalaze na 450 metara visine i omogućuju stanovnicima osunčani gradski trg. 

U jednom intervjuu jedan je stanovnik rekao da se naviknuo na takav život: "Naposlijetku ni ne razmišljaš o suncu, ali ovo... Ovo zaista grije. Ne samo fizički, već i mentalno."

via GIPHY

Iako su mnogi ovu ideju kritizirali i nazvali je velikim troškom za malo sunca, projekt je Rjukan stavio čak i na turističku mapu. 

Ideju za ovaj izum imao je osnivač grada Sam Eyde davne 1913. godine. Nažalost, u realizaciji nije uspio. Sudeći po onome što piše na norveškim stranicama, ideju je ponovno odlučio relaizirati Martin Andersen 2005. godine. Zaživjela je 2013., čak 100 godina nakon prvotne ideje! No, bolje ikad nego nikad. Genijalno su se snašli.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Dosjetljivo :D