Prvi 1258 pregleda 22. studenoga 2021.

Petra (15) oporavlja se od moždanog udara i treba našu pomoć

privatna arhiva/24sata

Rehabilitacijom u Krapinskim toplicama, kaže sestra Antonia, vidi se ogroman napredak u odnosu na prognoze. Za nastavak terapija i jedan ciklus obitelj treba prikupiti između 75.000 i 150.000 kuna

"Jedina želja nam je da se Petra čim prije vrati svom uobičajenom životu", kazala je Antonia Adžić, sestra Petre Adžić (15), koja je trenutno u Krapinskim toplicama na rehabilitaciji nakon pretrpljenog oblika moždanog udara, piše 24sata.

Ova mlada djevojka iz Starigrada nije imala nikakvih zdravstvenih poteškoća, a taman je završila prvi razred medicinske škole. Sestra je opisuje kao veselu, nasmijanu i punu života.

"Tog 19. lipnja vratila se s plaže, gdje je bila s prijateljicama, s jakom glavoboljom. Mami je samo rekla da joj nije dobro i da zove hitnu", prisjetila se sestra dana kada je Petra doživjela prsnuće urođene arteriovenske malformacije na području malog mozga.

Navodi kako je Petra pala u komu, nakon čega je reanimirana. Prognoze liječnika nisu bile dobre, a hitno je iz zadarske bolnice prebačena u KBC Zagreb. Nakon tri operacije i boravka na odjelima intenzivnog liječenja i neuropedijatrije, dijagnosticirana joj je potpuna oduzetosti i odsustvo govora. Uslijedila je rehabilitacija.

 | Autor: privatna arhiva/24sata privatna arhiva/24sata

"Napredak je ogroman s obzirom na to kakve su joj prognoze bile. Unatoč svemu ona je pozitivna i želi se boriti. Svima nam svojim stavom daje snagu da to sve lakše prebrodimo, pogotovo mami, koja je uz nju", ispričala je sestra Antonia za 24sata.

Robotskom neurorehabilitacijom od potpune oduzetosti i odsustva govora došla je do toga da može samostalno žvakati te sjediti i hodati uz asistenciju. No, rehabilitacija u Krapinskim toplicama bliži se kraju. Obitelj pregovara sa zagrebačkom poliklinikom kako bi nakon Nove godine nastavila s terapijama. No problem je novac. Jedan terapijski ciklus robotske neurorehabilitacije, ovisno o vrsti vježbi, stoji između 75.000 i 150.000 kuna. Obitelj uz pomoć dobrih ljudi pokušava skupiti novac za Petrin oporavak.

"Koliko će terapija trebati to nitko ne zna. Liječnici kažu da oporavak može trajati godinu, dvije ili tri", kazala je Antonia.

Pomoći možete uplatom na ime Petra Adžić, broj žiro računa: HR7424070003106957706, otvoren u OTP banci. Devizni račun: HR5924070003238110221 BIC (Swift) kod: OTPVHR2X.

Tvoja reakcija?