Prvi 207 pregleda 12. svibnja 2023.

Pita s jabukama - klasik koji vole baš svi!

canva

Pita s jabukama jedan je od onih deserata koji dobro prolazi i kod mlađih i starijih generacija

Danas vam donosimo recept s kojim će vam ovaj klasik baš uvijek dobro ispasti!

Sastojci:

TIJESTO:

  • 175 g glatkog brašna
  • 175 g oštrog brašna
  • 50 g heljdinog brašna (ako nemate, možete dodati integralno)
  • 200 g maslaca
  • Prašak za pecivo
  • 5 žlica šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • Limunova korica

NADJEV:

  • Kilogram jabuka
  • 4 žlice šećera
  • Vanilin šećer
  • Žličica cimeta

Priprema:

Za početak prosijte brašna, dodajte suhe sastojke i omekšali maslac. Zamijesite i dodajte žumanjke te kiselo vrhnje, a zatim naribanu limunovu koricu (dovoljno je pola limuna).

Umijesite prhko tijesto, podijelite ga na dvije kugle, zamotajte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku pola sata. 

Jabuke ogulite i očistite. Naribajte ih, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Dobro promiješajte te se vratite na tijesto koje vam stoji u hladnjaku.

Kada stavljate donji dio tijesta u kalup, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude jednake debljine na svim mjestima.

Zatim tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 10-ak minuta, na 180°C. Izvadite iz pećnice pustite da se malo ohladi a zatim stavite nadjev.

Drugu kuglu tijesta razvaljajte te nožićem izrežite trakice,neka budu cca 1 cm. Ukrasite pitu te stavite peći još pola sata na 180°C, ili dok ne porumeni.

Kada je pita gotova, i ohlađena, pospite ju šećerom u prahu.

Uživajte!

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.


 

Tvoja reakcija?