Pita s jabukama jedan je od onih deserata koji dobro prolazi i kod mlađih i starijih generacija
Danas vam donosimo recept s kojim će vam ovaj klasik baš uvijek dobro ispasti!
Sastojci:
TIJESTO:
- 175 g glatkog brašna
- 175 g oštrog brašna
- 50 g heljdinog brašna (ako nemate, možete dodati integralno)
- 200 g maslaca
- Prašak za pecivo
- 5 žlica šećera
- Prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- Limunova korica
NADJEV:
- Kilogram jabuka
- 4 žlice šećera
- Vanilin šećer
- Žličica cimeta
Priprema:
Za početak prosijte brašna, dodajte suhe sastojke i omekšali maslac. Zamijesite i dodajte žumanjke te kiselo vrhnje, a zatim naribanu limunovu koricu (dovoljno je pola limuna).
Umijesite prhko tijesto, podijelite ga na dvije kugle, zamotajte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku pola sata.
Jabuke ogulite i očistite. Naribajte ih, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Dobro promiješajte te se vratite na tijesto koje vam stoji u hladnjaku.
Kada stavljate donji dio tijesta u kalup, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude jednake debljine na svim mjestima.
Zatim tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 10-ak minuta, na 180°C. Izvadite iz pećnice pustite da se malo ohladi a zatim stavite nadjev.
Drugu kuglu tijesta razvaljajte te nožićem izrežite trakice,neka budu cca 1 cm. Ukrasite pitu te stavite peći još pola sata na 180°C, ili dok ne porumeni.
Kada je pita gotova, i ohlađena, pospite ju šećerom u prahu.
Uživajte!
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.