Prvi 443 pregleda 20. veljače 2020.

Krenula kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom

privatna arhiva, Canva

Na događaju je predstavljen i program tijekom kojeg će 2.500 učenika, kroz šest radionica biti educirano o seksualnom nasilju općenito, onom elektroničkom i onom u obitelji.

U muzeju Mimara danas je održano događanje povodom početka službene kampanje protiv seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima. Događaj je organiziran pod vodstvom psihologinje dr. sc Maje Mamule i prof. Antonije Hojt Ilić iz Ženske sobe, a cijeli događaj je vodila poznata voditeljica Barbara Kolar. 

 | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL

Cilj ove kampanje je podići svijest mladih i građanstva o seksualnom nasilju nad maloljetnicima. Na događanju je predstavljen SNEP program (seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program) kojeg se želi uvesti u kurikulume srednjih škola.

 | Autor: Privatna kolekcija Privatna kolekcija

U Mimari su o SNEP-u i kampanji govorile: Margareta Mađerić, izaslanica premijera Vlade Republike Hrvatske, Helenca Pirnat Dragičević, Pravobraniteljica za djecu, Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Alma Rovis Brandić, Viša savjetnica za stručne suradnike defektologe u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

 | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL

Razvijen je i edukacijski program koji će obuhvatiti 2.500 srednjoškolaca u 31 školi diljem Hrvatske. Učenici će kroz šest radionica biti educirani o seksualnom nasilju općenito, onom elektroničkom i onom u obitelji.

Koordinatorica događaja, doktorica Mamula je opisala koje su specifičnosti seksualnog nasilja:

"Nasilje može počiniti i odrasla osoba, ali i drugo dijete. Specifičnost seksualnog nasilja je povreda intimnih osobnih granica, a uz to žrtve su okružene stereotipima i predrasudama pa se nasilje boje prijaviti."

Izaslanica premijera, Margareta Mađerić, navela je da se rizik od pojave seksulanog nasilja javlja rano u životu, a šteta nanesena žrtvi ili ozljede mogu biti tjelesne, psihičke ili društvene.

"Dosadašnja praksa pokazala je da su osim tjelesnih ozljeda mnoge teže psihičke ozljede. Takvo nasilje se pozicionira kao jedan od najznačajnijih problema suvremenog društva."

 | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać pred okupljenima je navela:

"Ljubav je nešto čemu nas uče, to je nešto prirodno. Nažalost, nasilje, pogotovo nad djecom, nije prirodno. I ako se djetetu ne skrene pozornost na to da nasilje nije prirodno ponašanje, ono će ga doživljavati kao nešto potpuno prirodno."

Gospođa Mamula zahvalila je poznatoj voditeljici Barbari Kolar koja je pokazala humanost i nije prihvatila honorar za vođenje događaja, već je rekla kako želi da se taj novac iskoristi kao pomoć projektu i mladima kojima je pomoć potrebna.

Tvoja reakcija?