Prvi Rat u Ukrajini 214 pregleda 24. ožujka 2022.

Poljski veterinar spasio gotovo 300 životinja iz Ukrajine

Annegret Hilse/Reuters/Pixsell

Dok milijuni izbjeglica iz Ukrajine sa sobom obavezno odvode i svoje kućne ljubimce, mnogi od njih ipak nisu bili u mogućnosti povesti ih sa sobom i, nažalost, su ih morali ostaviti u paklu rata. No, jedan poljski veterinar odlučio je pomoći napuštenim životinjama koje su ostale u Ukrajini

Poljskog veterinara Jakuba Kotowicza mnogi smatraju herojem jer je, iz Poljske, otputovao u ratom zahvaćenu Ukrajinu kako bi spasio napuštene životinje koje su se našle usred rata. Kako piše 24sata, dosad je u tri konvoja spasio više od 200 mačaka, 60 pasa, ali i drugih životinja.

"Sve životinje su pod jakim stresom. Granicu smo prešli zahvaljujući diplomatskoj propusnici, a red za izlazak iz Ukrajine bio je jako dug", rekao je 32-godišnji veterinar.

"Životinje ćemo pokušati udomiti diljem Europe. Neke smo mačke već spojili s njihovim ukrajinskim vlasnicima. Kupili smo dva vozila, a za jedan smo izdvojili 12.500 funti. Životinje u vrlo teškom stanju kod nas će provesti dva ili tri mjeseca", dodao je.

Među spašenim životinjama su pas Vir, kojega je metak pogodio u kralježnicu i patuljasti jarac Saša kojemu su deformirane noge. Mladi veterinar kaže da će, zajedno s kolegama sljedeći konvoj nastojati organizirati idući tjedan.

Plan njegove dobrotvorne organizacije je kupiti još jedno vozilo hitne pomoći i pretvoriti nekadašnju pizzeriju u prostor za spašene životinje iz Ukrajine. Ondje bi trebalo biti i skladište sa zalihama hrane.

Jakubu pomažu i ljudi iz drugih zemalja svijeta. Jedan od njih je Britanac Nick Tadd, koji se bavi fotografiranjem divljih životinja. Nick je prije dva tjedna otputovao u Przemyśl da bi volontirao u Zakladi ADA i kaže da se još ne planira vratiti u Englesku.

Tvoja reakcija?