Prvi 1535 pregleda 25. lipnja 2021.

Potresne fotografije iz Češke: 'Nikad se nisam toliko bojao'

Zdenek Kostiha/REUTERS/PIXSELL, DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL

Dan nakon snažnog tornada, stanovnici pogođenih čeških sela hodaju po ruševinama i pokušavaju spasiti ono što je ostalo od njihovih domova. Cijela sela su razrušena od vjetrova koji su puhanjem dosegli brzinu od 267 do 322 km/h, što je najjači zabilježeni vjetar Češkoj u modernoj povijesti i prvi tornado od 2018. godine.

Jezive fotografije i videa stižu iz Češke, koju je u četvrtak pogodio razoran tornado. Sravnio je sa zemljom pola sela Hrušky, u regiji Břeclav, a velika šteta je počinjena u mjestima Hodonin, Lužice, Mikulčice i Moravská Nová Ves, piše 24sata.

Ovdje pogledajte fotografije:

1/12
Tornado pogodio Češku

Kako piše 24sata, 200 ljudi je ozlijeđeno, a najmanje troje je poginulih. Vatrogasci i hitna pomoć pretražuju cijelo područje u potrazi za ozlijeđenima koji se možda nalaze ispod ruševina.

"Nikad u životu se nisam toliko bojao. Izgledalo je kao kad gledam tornada u Americi, kuće bez krovova, isčupana stabla... Sve se dogodilo neočekivano. Pojavile su se munje i samo se odjednom stvorio tornado ispred naše kuće. Doslovno je išao prema nama. Uspjeli smo se sakriti ispod stola, a nakon 15 minuta smo samo mogli gledati kako je iza sebe ostavio ruševine", rekao je stanovnik Hodonina za Blesk.

Stanovnici su u prestravljeni, hodaju po ruševinama svojih domova i pokušavaju spasiti ono što je od njih ostalo. Vjetrovi koji su jučer puhali dosegli su brzinu od 267 do 322 km/h, što je najjači zabilježeni vjetar Češkoj u modernoj povijesti i prvi tornado od 2018. godine. 

Tvoja reakcija?