Prvi 13159 pregleda 02. travnja 2023.

Prepoznajte psihopata po načinu na koji - zijeva!

canva

Postoji više znakova pomoću kojih možemo prepoznati psihopata - narcisoidnost, patološko laganje, nedostatak empatije i krivnje. No, psihopata osim navedenih osobina može odati još jedna neobična stvar, a to je način na koji zijeva ili pak ne zijeva!

U trenutku kada zijevamo naš živčani sustav oslobađa energiju. Ukoliko ne zijevamo, to je znak da nam sustav ne izbacuje i ne oslobađa energiju koja treba izaći. Rezultat toga je nezdravo nakupljanje te energije. 

 | Autor: Canva Canva

Po tome zijeva li netko možemo saznati koliko empatije ta osoba ima. Naime, u trenutku kada ljudi vide druge kako zijevaju, oni također počnu zijevati - to se naziva zarazno zijevanje koje pokazuje postojanje empatije. Međutim, ukoliko ne dođe do zaraznog zijevanja, odmah možemo zaključiti kako osoba koja nije zijevnula nije empatična, što može ukazati na sociopatiju i psihopatiju. Kao dokaz te tvrdnje, YourTango spominje studiju objavljenu 2015. godine u akademskom časopisu 'Personality and Individual Differences' u kojoj su istraživači otkrili da postoji poveznica između zijevanja i psihopata. Dakle, kada zijevate u prisutstvu psihopata, on neće početi zijevati nakon što vas je vidio.

Osim kod psihopata, nedostatak empatije prilikom zijevanja uočen je i kod djece s poremećajem iz autističnog spektra. To, naravno, ne znači da su oni psihopati, već znači da neće početi zijevati nakon što vide druge kako zijevaju. 

 | Autor: Canva Canva

Istraživači sa Sveučilišta Baylor su napravili istraživanje na 135 ispitanika kojima su dali da riješe test pomoću kojeg će ispitati imaju li karakteristike psihopatske osobnosti. Nakon rješavanja testa ispitanici su bili izloženi eksperimentu pomoću kojeg se ispitalo hoće li doći do zaraznog zijevanja. Osim zijevanja, eksperimentom se testiralo i koliko se lako ispitanici mogu prepasti. Naime, psihopati obično nemaju strah te se ne prepadnu lako. 

O istraživanju se oglasila profesorica i znanstvenica Jennifer Golbeck. "Naravno, ovo nije dijagnostički alat za psihopatiju, ali je zanimljiva povezanost koja pokazuje kako obilježja osobnosti utječu na različita ponašanja na neočkivane načine", rekla je Golbeck.

 

Želite li se testirati na psihopatiju na temelju zijevanja?

Ovaj vam video može poslužiti kao test.

Ukoliko ste počeli zijevati prije kraja videa, za vas imamo odličnu vijest. Niste psihopat! Ukoliko niste počeli zijevati, ne trebate se brinuti. To ne mora značiti da ste psihopat, već da ne dopuštate da vas osjećaji ometaju u obavljanju onoga što ste naumili učiniti te da ste u stanju lako donijeti teške odluke. 

Testovi poput ovoga ne mogu vas dijagnosticirati kao psihopata, već za to morate posjetiti profesionalnog kliničara i dobiti procjenu pomoću Popisa za procjenu psihopatije - polustrukturiranog intervjua od dvadeset stavki za čije je rješavanje potrebno otprilike tri sata. 

Tvoja reakcija?