Ovaj desert spoj je najukusnijih slastica, a s dodatkom jagoda toliko je nevjerojatno svjež i lagan da ćete nakon jednog komada htjeti još jedan i još jedan i još jedan...
Sastojci za prhko tijesto:
- 150 g pšeničnog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 2 žumanjka
- 2 žlice hladne vode
Sastojci za kremu:
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vrhnja za šlag 30% m.m.
- 1 pakiranje vanilija štapića
- 50 g šećera
- 4 listića želatine
Sastojci za žele od jagoda:
- 100 grama jagoda
- 5 grama šećera
- 2 listića želatine
- još 100 grama jagoda za ukrašavanje i menta po želji
Priprema:
1. Brašno prosijte u zdjelu, pomiješajte sa šećerom u prahu, dodajte narezani maslac, žumanjke i vodu. Brzo mijesite da dobijete jednolično tijesto. Razvaljajte tijesto na radnoj površini prosutoj brašnom, zamotajte ga oko valjka i pažljivo prebacite u kalup za tart promjera 26 cm. Pokrijte rubove tijesta, a dno probodite vilicom. Stavite tijesto u zamrzivač oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 190 °C.
2. Zamrznuto tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne poprimi zlatnu boju,oko 25 minuta. Nakon pečenja izvadite iz pećnice i ohladite.
3. Ulijte mlijeko i vrhnje u lonac. Vanilija štapić razrežite po dužini i izvadite sjemenke te ih stavite u lonac zajedno sa štapićem, dodajte šećer i prokuhajte. Maknite s vatre. Listiće želatine potopite u posudicu sa hladnom vodom oko 10 minuta. Namočenu želatinu dodajte u vruće vrhnje i dobro promiješajte dok se želatina ne otopi. Ostavite da se ohladi. Dno tarta prelijte malom količinom još uvijek tekuće kreme da dobijete točno dva milimetra kreme i stavite u hladnjak na nekoliko minuta. Potom izvadite iz hladnjaka, prelijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak oko sat vremena.
4. Stavite jagode sa šećerom u blender i izmiksajte. Procijedite u zdjelicu kroz sito. Dva listića želatine namočite u hladnoj vodi oko 5 minuta, dobro ih iscijedite u dlanovima, a zatim otopite i pomiješajte s jagodama. Izlijte na tart i ponovo stavite u hladnjak dok se sloj od jagoda ne stisne. Narežite jagode na kriške i rasporedite ih na jednoj strani kolača. Ukrasite listom metvice.
Recept pronađite na Dr.Oetker stranici!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.