Prvi 4680 pregleda 31. svibnja 2024.

Pripremite panna cotta tart s jagodama i uživajte!

canva

Ovaj desert spoj je najukusnijih slastica, a s dodatkom jagoda toliko je nevjerojatno svjež i lagan da ćete nakon jednog komada htjeti još jedan i još jedan i još jedan...

Sastojci za prhko tijesto:

  • 150 g pšeničnog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode

Sastojci za kremu:

  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag 30% m.m.
  • 1 pakiranje vanilija štapića
  • 50 g šećera
  • 4 listića želatine

Sastojci za žele od jagoda:

  • 100 grama jagoda
  • 5 grama šećera
  • 2 listića želatine
  • još 100 grama jagoda za ukrašavanje i menta po želji

 | Autor: canva canva

Priprema:

1. Brašno prosijte u zdjelu, pomiješajte sa šećerom u prahu, dodajte narezani maslac, žumanjke i vodu. Brzo mijesite da dobijete jednolično tijesto. Razvaljajte tijesto na radnoj površini prosutoj brašnom, zamotajte ga oko valjka i pažljivo prebacite u kalup za tart promjera 26 cm. Pokrijte rubove tijesta, a dno probodite vilicom. Stavite tijesto u zamrzivač oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 190 °C.

2. Zamrznuto tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite dok ne poprimi zlatnu boju,oko 25 minuta. Nakon pečenja izvadite iz pećnice i ohladite.

3. Ulijte mlijeko i vrhnje u lonac. Vanilija štapić razrežite po dužini i izvadite sjemenke te ih stavite u lonac zajedno sa štapićem, dodajte šećer i prokuhajte. Maknite s vatre. Listiće želatine potopite u posudicu sa hladnom vodom oko 10 minuta. Namočenu želatinu dodajte u vruće vrhnje i dobro promiješajte dok se želatina ne otopi. Ostavite da se ohladi. Dno tarta prelijte malom količinom još uvijek tekuće kreme da dobijete točno dva milimetra kreme i stavite u hladnjak na nekoliko minuta. Potom izvadite iz hladnjaka, prelijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak oko sat vremena.

4. Stavite jagode sa šećerom u blender i izmiksajte. Procijedite u zdjelicu kroz sito. Dva listića želatine namočite u hladnoj vodi oko 5 minuta, dobro ih iscijedite u dlanovima, a zatim otopite i pomiješajte s jagodama. Izlijte na tart i ponovo stavite u hladnjak dok se sloj od jagoda ne stisne. Narežite jagode na kriške i rasporedite ih na jednoj strani kolača. Ukrasite listom metvice.

Recept pronađite na Dr.Oetker stranici!

Tvoja reakcija?