Prvi 186 pregleda 18. lipnja 2024.

Profokus na reviji lansirao nove mlade modne zvijezde

PR

Mladi dizajneri pokazali svoje umijeće i oduševili uzvanike

U prepunoj dvorani Hotela Zonar, prošlu se srijedu tražilo mjesto više. Razlog tome bila je revija modnih dizajnera učilišta Profokus, koji su pokazali svoje završne radove. Nevjerojatan interes privukao je mnogobrojna poznata lica, među kojima su se našli dizajnerica Kristina Burja, Katarina Baban, Damir Begović, Ivan Tandarić iz dvojca Elfs, Željka Šafran uz brend Minami, Marija Izabela Pavliša, Mate Pirija, brojni poznavatelji i ljubitelji mode poput Borne Kotromanić, Elene Dizdar, Luke Lajića, Katarine Smolčić, Kate Sušić, Nevena Ciganovića, Tihane Harapin Zelepugin, Sayonaga Bongoure te predstavnici glazbene scene Dipsi, Sjena, Bejbe, Žan Pasarić poznatiji kao Ružno Pače i glazbeni trojac Metro.

 | Autor: PR PR  | Autor: PR PR  | Autor: PR PR

Tactile Tales by Učilište Profokus

Naziv revije jasno je nagovijestio kombinaciju mašte, kreativnosti i tehničke izvedbe koja je bila dio svakog dizajniranog modela. U uvodnom govoru, vlasnica i ravnateljica Profokusa, Branka Vučetić Atletić, ing.des.tex.mag., naglasila je moto učilišta - Od ideje do realizacije

Kroz jedinstveni obrazovni sistem, polaznici uspijevaju osmisliti ideju, izraditi konstrukciju, krojiti i samostalno sašiti odjevni predmet. Nevjerojatna brzina ovog procesa omogućuje da mladi dizajneri, koji prvi put sjedaju za šivaći stroj u listopadu, sudjeluju na modnoj reviji već u lipnju.

Mladi dizajneri oduševili publiku

Oduševljenje publike, uz gromoglasan pljesak, izazvali su mladi polaznici modnog dizajna, pokazavši zavidnu razinu kreativnosti i izrade modela.

 | Autor: Canva Canva

Polaznica prve godine, Lucija Glavičić, impresionirala je skulpturalnom haljinom izrađenom od pamučnog tekstila, kojeg je vješto slagala u drapirane prošive, stvarajući reljefnu formu. Sara Bodulica briljirala je kombinacijom prozirnih i neprozirnih tkanina, ukrašenih stiliziranim cvijećem. Perparim Gashi se istaknuo složenim faldama različitih duljina, koristeći kockaste tkanine, jeans i til, stvarajući nove forme u gornjem dijelu nalik na korzete.

 | Autor: PR PR

Aferdita Kasolli je pažljivo slagala svilu u vodoravne falde bez šavova, dok je Lucija Domazet koristila keper s vunenim aplikacijama, dodajući volumen srebrnim tkaninama u muškim hlačama i ženskim suknjama. Nina Šimunović je kreativno koristila bubble volumen, dodajući modele trakom prošivenom u 3D volumenu. Anamarija Šimundić je svojim koktel haljinama dodala ručno izrađeno cvijeće koje je postavila kao ukras, stvarajući dojam buketa.

 | Autor: Canva Canva

MagdalenaTomić je svojom preciznošću postigla glamurozan i rafiniran dojam, provlačeći srebrne i zlatne niti kroz otvore mrežice, ostavljajući ih da slobodno lepršaju oko nogu. Sara Tadić je vješto koristila til, dodajući trake izvučene iz audio kaseta, stvarajući svjetlucavu haljinu s modernim glamuroznim pristupom. Josipa Bilela koristi ostatke jeansa, slažući ih u nabore, čime stvara razigranu reljefnu strukturu, uz dodatak metalnih aplikacija koje se savršeno uklapa uz dobivenu strukturu.

 | Autor: PR PR  | Autor: PR PR

Nika Šivak je u svojoj viziji postigla rafiniranu i izazovnu senzualnost, spajajući prozirne i neprozirne materijale, suptilno otkrivajući dijelove tijela. Na prozirnu mrežicu šivala je kvadratične oblike od organdija, stvarajući vizualnu igru prozirnosti.

Ovi talentirani mladi dizajneri svojim su radovima dokazali da su budućnost mode svijetla i inovativna. Ne propustite priliku pratiti njihove daljnje uspjehe.

Stvaranje vlastitog branda

Polaznici druge godine dizajnirali su svoje mini kolekcije pod kreativnim vodstvom novog mentora Marka Šabarića, dizajnera dizajnerskog dvojca Klisab, koji je ove godine postao novi član mentorskog tima Profokus. Njihov pristup dizajnu pokazao je spremnost da već sada mogu krenuti u stvaranje vlastitog brenda.

 | Autor: PR PR

Ante Brnić pronalazi inspiraciju u Armanijevom stilu. Koristi najfinije vunene tkanine za cijelu kolekciju savršeno krojenih hlača i sakoa. Jednostavne linije omogućuju isticanje rafiniranosti i elegancije.

Maja Mužević stvara veselu kolekciju prepunu mašni, zavezanim rupcem oko glave i printom croissanta, neodoljivo podsjećajući na parišku priču i "adorable mademoiselle."

Marija Šimić inspiraciju pronalazi u stilu koji se viđa na ulicama Tokija i Seoula. Iako koristi crnu tkaninu, vizualno je upečatljiva zahvaljujući ukrasima i bijeloj čipki te otvorima koji otkrivaju dijelove tijela, poput bokova na muškim hlačama. Ova kolekcija pokazuje različitost i pristup drugačijem načinu odijevanja, posebno za muškarce.

Mirjam Čolo zatvorila je reviju mini kolekcijom u kojoj koristi bež i svijetlo sivu kao bazu. Razvila je šarmantan bubble dress s jednostavnim sakoom bez revera te haljinu s bubble hlačama i suknjom. Za kraj je dizajnirala odijelo jednostavnih linija s paspuliranim rubovima.

 | Autor: PR PR

Ovi talentirani dizajneri pokazali su da je budućnost mode svijetla i puna inovacija.

Važan je timski rad

Cijelom timu modnih dizajnera pridružili su se i modni stilisti, vizažisti i frizeri stilisti, pokazujući što su naučili u Profokusu. Svojim stilističkim doprinosom pridonijeli su svakom modelu, osiguravajući dobar i pravilan završni izgled kroz odabir modnih dodataka, stil frizure i šminke.

Vizažisti su demonstrirali svoje umijeće vrhunskom šminkom za sve modele u rekordnom vremenu. Frizeri su profesionalno i besprijekorno odradili sve lookove, spremno odgovarajući na sve postavljene zadatke.

 | Autor: PR PR

Takav timski rad jedinstven je u Profokusu, gdje se tijekom ovakvih velikih projekata stječu znanje i profesionalni pristup. 

Izložba u predvorju privukla posjetitelje

U predvorju hotela Zonar bila je postavljena izložba radova modnih stilista, koja je prikazivala njihov rad tijekom godine. Pod mentorstvom Ivane Pavić i Kristine Atletić, te fotografa Zvonimira Ferine, izloženi su rezultati vježbi na kojima su stilisti učili beauty i fashion editorialu. Posjetitelji su sa zanimanjem razgledali izložbu, a njihovo oduševljenje pokazano je kroz brojne objave na društvenim mrežama.

 | Autor: PR PR

Posebna gošća revije Mihaela Štimac Rojtinić završila je obrazovanje u Profokusu

Mihaela Rojtić Štimac, prošlogodišnja diplomantica modnog dizajna u Profokusu, već je svojom prvom kolekcijom na završnoj reviji osvojila prestižnu nagradu za mlade dizajnere u New Yorku. Ove godine, inspiraciju je pronašla u Japanu, kojeg je posjetila tijekom cvatnje japanskih trešanja i obilaska hramova.

 | Autor: PR PR

Njena kolekcija izrađena je na neobičan način, koristeći crnu tkaninu kao bazu, nove materijale, razne smjese i žicu. Rukom je stvarala zlatno stilizirano cvijeće i formirala usko pripijene korzete. Nevjerojatnom vještinom stvorila je konstrukciju haljine istkanu od žice i cvjetova koji podsjećaju na japansku trešnju, stvarajući na tijelu pravu skulpturu.

Cijela kolekcija nalikuje kiparskom pristupu dizajniranja odjeće, što je publiku dovelo u modni trans, pitajući se kako je sve to izvela. Ova mlada dizajnerica uspješno gradi svoj modni put, a kako je sama rekla, Profokus joj je širom otvorio vrata modne vizije i pružio svu potrebnu podršku.

Nagrada aplauz i velik broj pohvala

Publika je nagradila velikim aplauzom mlade buduće modne snage hrvatskog dizajna. Na završnom koktelu, koji je potrajao dugo u noć, nizale su se pohvale i čestitke, ne samo dizajnerima, već i cijelom timu Profokus, mentorima i organizatorima revije. To je najveći vjetar u leđa ovim mladim kreativcima koji su svoje znanje stekli u Učilištu Profokus.

 | Autor: PR PR

Cilj ove modne revije je ne samo prenošenje znanja i iskustva koje polaznici stječu, već i informiranje javnosti o kvalitetnim mladim dizajnerima čiji rad trebamo zajedno podržati i kupovati. Ovaj događaj poticaj je svim mentorima u Profokusu koji stručno i nesebično dijele svoje znanje te podrška mladim dizajnerima na njihovom putu prema uspjehu.

Ovaj uspjeh nikako ne bi bio moguć bez njihovih partnera L'Adrie i portala Journal, koji vjerno podržavaju i pružaju prave prilike mladim talentima. Njihova podrška ključna je za razvoj i promociju novih generacija dizajnera.

Tvoja reakcija?