Ako vam se jede nešto slatko, a obožavate domaće deserte od dizanog tijesta, onda si morate napravit ove ukusne buhtle. Evo što će vam sve trebati i par super trikova za pripremu
Sastojci:
- 400 g brašna
- 140 ml mlijeka (trik: *za još mekše buhtle dio mlijeka možete zamijeniti vrhnjem*)
- 80 g maslaca (40 + 40)
- 60 g šećera
- 25 g svježeg kvasca ili jedan suhi (trik: *uvijek je bolje odabrati svježi ako ste u mogućnosti*)
- 2 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 limun (korica)
- 1/2 žličice soli
- džem ili čokoladni namaz po želji
Priprema:
1. Prvo pomiješajte toplo mlijeko sa šećerom i dodajte kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira 10-ak minuta.
2. U veću posudu dodajte sve suhe sastojke - brašno (koje ste prosijali), sol, šećer, koricu limuna i vanilin šećer. Promiješajte ih sve zajedno te zatim dodajte jaja, aktivirani kvasac i 40 g rastopljenog maslaca.
3. Dobro umijesite glatko tijesto. Glatko i jednolično tijesto zatim stavite u nauljenu posudu. Pokrijte ga krpom i stavite u topli kutak doma te pričekajte da se udvostruči volumenom.
4. Jednom dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izvažite. Gramažu tijesta podijelite sa 12, toliko će svaka kuglica tijesta biti teška.
5. Svaku od 12 kuglica pojedinačno rukama spljoštite i u sredinu stavite žlicu punjenja po izboru. Savijte krajeve tijesta prema sredini te ih dobro pritisnite.
6. Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje, s time da dio gdje je tijesto buhtlica spojeno stavite na dno.
7. Posložene buhtle ostavite da se dižu još 20 minuta, a zatim ih premažite ostatkom otopljenog maslaca.
8. Buhtle pecite oko 30 minuta na 180 celzijevih stupnjeva, ili dok ne poprime zlatno-žutu boju.
9. Kad su gotove, buhtle pustite neka se malo ohlade pa ih pospite šećerom u prahu. A onda samo uživajte!
Originalni recept pronađite na Miss Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.