Piletina je uvijek dobar izbor, a još kad se priprema brzo – prava je dobitna kombinacija. Donosimo vam provjeren recept za ukusnu prženu piletinu sa sezamom, savršenu za brzi ručak.
SASTOJCI
- suncokretovo ulje 5 šalica
- oštro brašno 0,50 šalica
- gustin (kukuruzni škrob) 0,25 šalica
- bjelanjak 2 kom
- sezamovo ulje 3 žlica
- panko mrvice 1,50 šalica
- pileći zabatak - otkošteni 500 g
- češnjak u prahu 1 žličica
- sol
- pileći temeljac 0,50 šalica
- soja umak 0,50 šalica
- med 0,25 šalica
- kečap 0,25 šalica
- rižin ocat 1 žlica
- sriracha umak 2 žlica
- mladi luk 1 kom
- sjemenke sezama 2 žlica
- kuhana riža
POSTUPAK
- U srednjoj posudi od lijevanog željeza ili većoj, teškoj tavi ugrij ulje na srenjoj vatro, treba postići temperaturu od 175 stupnjeva.
- U jednoj plitkoj zdjelici izmiješaj brašno i gustin, u drugoj istuci bjelanjke i 1 žlicu sezamova ulja, u treću posudu uspi panko mrvice.
- PIletinu nareži na komadiće veličine zalogaja, začini češnjakom u prahu i 1 žličicom soli. Začinjene komade piletine prvo uvaljaj u mješavinu brašna i gustina, potom umoči u bjeanjke - pusti da se viša ocijedi, a na kraju u panko mrvice - lagano pritisni da se mrvice bolje prime za bjelanjke.
- U serijama prži piletinu, s tim da komade mesa okreneš na pola vremena pečenje - 4-5 minuta po svakoj strani piletine. Pržene komade piletine stavi na kuhinjske ubruse da upije višak masnoće, posoli.
- U međuvremenu, u zdjelici pomiješaj pileći temeljac i preostale 2 žlice gustina, da se gustin potpuno rastopi.
- Zagrijavaj na srednjoj vatri zajedno sa soja umakom, medom, kečapom, rižinim octom, srirachom i preostale 2 žlice sezamova ulja.
- Pusti da zakipi, i kuhaj dalje, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne - 4-5 minuta.
- Komade pržene piletine dodaj u umak, i protresi posudu kako bi se pržena piletian obložila umakom.
- Piletinu posluži posutu nasjeckanim mladim lukom i sjemenkama sezama.
- Posluži uz kuhanu rižu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.