Prvi 105 pregleda 16. kolovoza 2025.

Pržena piletina sa sezamom nikad brže gotova!

Bites of Beri, Easy & Healthy Recipes/Pinterest

Piletina je uvijek dobar izbor, a još kad se priprema brzo – prava je dobitna kombinacija. Donosimo vam provjeren recept za ukusnu prženu piletinu sa sezamom, savršenu za brzi ručak.

SASTOJCI

  • suncokretovo ulje 5 šalica
  • oštro brašno 0,50 šalica
  • gustin (kukuruzni škrob) 0,25 šalica
  • bjelanjak 2 kom
  • sezamovo ulje 3 žlica
  • panko mrvice 1,50 šalica
  • pileći zabatak - otkošteni 500 g
  • češnjak u prahu 1 žličica
  • sol
  • pileći temeljac 0,50 šalica
  • soja umak 0,50 šalica
  • med 0,25 šalica
  • kečap 0,25 šalica
  • rižin ocat 1 žlica
  • sriracha umak 2 žlica
  • mladi luk 1 kom
  • sjemenke sezama 2 žlica
  • kuhana riža

 | Autor: Bites of Beri, Easy & Healthy Recipes/Pinterest Bites of Beri, Easy & Healthy Recipes/Pinterest

POSTUPAK

  1. U srednjoj posudi od lijevanog željeza ili većoj, teškoj tavi ugrij ulje na srenjoj vatro, treba postići temperaturu od 175 stupnjeva.
  2. U jednoj plitkoj zdjelici izmiješaj brašno i gustin, u drugoj istuci bjelanjke i 1 žlicu sezamova ulja, u treću posudu uspi panko mrvice.
  3. PIletinu nareži na komadiće veličine zalogaja, začini češnjakom u prahu i 1 žličicom soli. Začinjene komade piletine prvo uvaljaj u mješavinu brašna i gustina, potom umoči u bjeanjke - pusti da se viša ocijedi, a na kraju u panko mrvice - lagano pritisni da se mrvice bolje prime za bjelanjke.
  4. U serijama prži piletinu, s tim da komade mesa okreneš na pola vremena pečenje - 4-5 minuta po svakoj strani piletine. Pržene komade piletine stavi na kuhinjske ubruse da upije višak masnoće, posoli.
  5. U međuvremenu, u zdjelici pomiješaj pileći temeljac i preostale 2 žlice gustina, da se gustin potpuno rastopi.
  6. Zagrijavaj na srednjoj vatri zajedno sa soja umakom, medom, kečapom, rižinim octom, srirachom i preostale 2 žlice sezamova ulja.
  7. Pusti da zakipi, i kuhaj dalje, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne - 4-5 minuta.
  8. Komade pržene piletine dodaj u umak, i protresi posudu kako bi se pržena piletian obložila umakom.
  9. Piletinu posluži posutu nasjeckanim mladim lukom i sjemenkama sezama.
  10. Posluži uz kuhanu rižu.


 

Tvoja reakcija?