Prvi 1992 pregleda 25. kolovoza 2019.

Pluća svijeta i dalje gore: Pojavili se novi požari

ieiaccia/Instagram

Najstarija tropska šuma na svijetu i dalje gori. Predsjednik Brazila je konačno poslao vojsku u prašumu, nadajmo se ne prekasno jer osim što šuma proizvodi velike količine kisika, ona spriječava globalno zatopljenje.

Najveća prašuma na svijetu, Amazona i dalje gori. Pojavili su se novi požari koji 'gutaju pluća zemlje'. Veliki pritisak je svijet stavio na brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, a on je ipak popustio i poslao vojsku u plamenu borbu. Bolsonaro se izvlačio time da Brazil nema dovoljno sredstava da zaustavi požar te veličine, no nakon što su svjetske vlasti rekle kako će utjecati na brazilsku ekonomiju, on se predomislio, piše BBC.

Za većinu požara se sumnja da su podmetnuti namjerno jer je farmerima bila potrebna zemlja za uzgoj goveda i soje. 

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tomu vodi evidencija.

Početkom kolovoza otpušten je šef INPE-a pošto je objavio podatke o pretjeranom krčenju šuma koje Jair Bolsonaro smatra neistinitima. Izneseni podaci su pokazali da je krčenje šuma tijekom srpnja bilo gotovo četiri puta veće nego u istome mjesecu 2018. godine.

Osim zbog uzgoja goveda i soje, moguće da su požari nastali i krčenjem šume. Svi se nadaju da će se Amazona što više spasiti, a tome u korist ne ide najavljena suša kroz rujan. 

Fotke životinja koje se nisu mogle spasiti užasno bole.

U Amazonskoj prašumi živi više od tisuću vrsta životinja i milijun ljudi koji žive u plemenima. Svijet su obišle fotografije životinja koje su uginule radi ljudskog nemara.

Svjestki lideri su se okupili na G7 Summitu tijekom ovog vikenda, a upravo im je požar bio jedna od glavnih tema. Zaustavljanje požara jedino je što se sada može učiniti, a Bolsonaro je tek pod pritiskom poslao vojsku i avione na gašenje. Protiv vlasti se demonstrirali na ulicama Brazila u nadi da će ih se čuti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Amazon fight for future Needless destruction #amazonfire #amazonwarriors #amazonrainforest #8milephotography #byronbay

A post shared by Rob (@8milephotography) on

Nadamo se da će uspjeti ugasiti ovaj grozan požar.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Užassssds